Recensie

De bibliotheek in de bergen

De bibliotheek in de bergen | Ann H. Gabhart

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De bibliotheek in de bergen (Ann H. Gabhart).

Inhoud
Verenigde Staten, 1936. Als bibliothecaresse te paard rijdt Tansy Calhoun bijna dagelijks over de ruige paden door de Appalachen om boeken te bezorgen bij de mensen van het afgelegen bergdorpje waar ze woont. Er is niets wat ze liever doet dan dit, maar toch verlangt ze er diep vanbinnen naar om een liefde te vinden zoals de hoofdpersonen in veel van de boeken die ze rondbrengt en zelf ook graag leest. Wanneer ze de charmante schrijver uit New York ontmoet die het bergdorpje aandoet om erover te schrijven, denkt ze dat ze de ware heeft gevonden. Maar dan komt haar buurman, Caleb Barton, ervoor uit dat hij al jarenlang een oogje op haar heeft, en opeens verkeert haar hart in tweestrijd. Wie moet ze kiezen? Ze komt er niet uit, totdat noodweer het antwoord duidelijk maakt.

Mening
Het lijkt een fijn historisch verhaal te beloven: een romance die zich afspeelt in een pittoresk ons-kent-onsdorpje, tegen de achtergrond van een tamelijk onbekend stukje verleden. Maar in dit geval doet het dat toch niet, omdat het geheel niet lekker uit de verf komt. De geschiedenis van de bibliothecaressen te paard speelt bijvoorbeeld een vrij summiere rol, terwijl dat juist het interessantste van alles is. De romantiek is daarentegen weer te nadrukkelijk aanwezig en bovendien suikerzoet. En aangezien er op de setting weinig aan te merken is – dat geldt trouwens ook voor de christelijke boodschap – levert dat een roman op die wat gezapig aandoet en niet vervelend is om te lezen, echt niet, maar die eerlijk gezegd ook weinig pleziert, temeer daar de vertaling bepaald niet overhoudt.

Conclusie
De bibliotheek in de bergen is een gemoedelijke roman met flink wat romantiek. Prima geschikt voor een aantal verstand-op-nul-en-lezen-maaruurtjes.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.