Recensie

De assistente van de chirurg

De assistente van de chirurg | Audrey Blake

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De assistente van de chirurg (Audrey Blake).

Inhoud
Engeland, 1845. Hechtingen zetten, anatomische illustraties maken… Nora Beady, die na de dood van haar familie is opgegroeid bij de excentrieke chirurg Horace Croft, draait er haar hand niet voor om en heeft zich zo ontwikkeld tot zijn onmisbare assistente. Maar alles wat ze in zijn kliniek doet, moet in het diepste geheim gebeuren, omdat geneeskunde beoefenen voor vrouwen streng verboden is. Als assistent-chirurg Daniel Gibson de gelederen komt versterken, is het dan ook van belang dat hij er niet achter komt wat haar werkelijke rol binnen de kliniek is. En dus doet Nora haar best om zich overdag te gedragen als een jongedame die niets met geneeskunde van doen heeft, terwijl ze ’s nachts in de operatiekamer aan de slag gaat. Maar al snel begint Daniel achterdochtig te worden…

Mening
Hoe ontwikkelde de geneeskunde zich begin negentiende eeuw? Wie daar nieuwsgierig naar is, moet deze historische roman beslist lezen, want dat is precies wat Audrey Blake erin schetst. En omdat dat gedaan is op grond van gedegen research en veel feiten, krijg je een redelijk betrouwbaar beeld van hoe het er destijds binnen de medische wereld aan toeging. Maar dat is niet de enige uitwerking ervan, want het heeft ook ten gevolg dat het verhaal, voornamelijk wat betreft alles medisch gerelateerd is, boeit en regelmatig zelfs fascineert. De romance die daarnaast speelt, is leuk ter afwisseling, zij het niet heel overtuigend gebracht, en echt geweldig geschreven is het ook niet; zo stuit je op bijna elke bladzijde op vreemde of onfraaie zinnen, om nog te zwijgen van de (bastaard)vloeken.

Conclusie
De assistente van de chirurg serveert een historisch verhaal vol intrigerende medische details. Deze roman houdt je zoet tot de laatste letter!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.