Recensie

Crash

Crash | Hans Mijnders

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze youngadultboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Crash (Hans Mijnders).

Inhoud
De zestienjarige Koen de Geus vindt de knappe, spontane Wende Terschure meteen leuk als hij haar bij het korfbal onverwacht tegen het lijf loopt. Maar Wende heeft ook een andere kant, ontdekt hij wanneer hij haar beter leert kennen. Ze vindt zichzelf en wat ze doet – of het nu gaat om wat ze schrijft voor de natuurkalender waaraan ze werken of foto’s van zichzelf – namelijk niet goed genoeg en kan heel boos worden als iemand daartegenin gaat. Ook is ze regelmatig erg somber. Waarom doet ze zo? Koen weet het niet goed, maar hij doet zijn best om het Wende naar de zin te maken. Zo belooft hij ook om met haar mee te gaan naar een museum. Alleen komt ze op de bewuste dag niet opdagen en op zijn belletjes reageert ze niet. Als Koen ontdekt waarom niet, stort zijn wereld in.

Mening
Hans Mijnders schrikt er nooit voor terug om over iets heftigs te schrijven en deze keer evenmin. In dit boek wordt namelijk – toegankelijk en treffend – duidelijk gemaakt hoe minderwaardige gevoelens en/of destructieve gedachten kunnen leiden tot zelfmoord en dat het zomaar, terwijl je het niet ziet aankomen, in je omgeving kan gebeuren. En ook de verwarring, schok en verdriet dat iets dergelijks bij de nabestaanden veroorzaakt, worden beschreven. Ondanks dit best wel ernstige onderwerp, wordt dit eigentijdse, aansprekende verhaal, dat je aandacht moeiteloos vasthoudt en leest als een trein, echter geen moment zwaarmoedig. Dat komt doordat het ook gaat over andere, luchtiger (tiener)dingen, zoals verliefdheid, sport, vriendschap, school en natuur, die samen een goed tegenwicht vormen.

Conclusie
Crash vertelt over een aangrijpende, heftige gebeurtenis die helaas veel jongeren niet onbekend is. Dit actuele youngadultboek verdient veel lezers!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.