Leesplezier

Zo kies je je volgende boek

Als boekenwurm moet je het met enige of grote regelmatig bepalen: wat wordt je volgende boek? Een simpele vraag, zo lijkt het. En toch is niets minder waar, want een keuze maken uit al het moois dat er voorhanden is – thuis, in de bibliotheek of online… Lastig, lastig, lastig. Hoe doe je dat nu?

Met deze tips kies jij je volgende boek.

• Blinddoek jezelf en kies een boek uit een boekenkast. Dit werkt het beste bij een kast vol ongelezen titels, zoals in de bibliotheek, tenzij je het niet erg vindt om een boek te herlezen, natuurlijk.
• Kies een boek waarvan de titel aansluit bij die van het vorige. Klinkt misschien ingewikkeld, maar is het niet. Was je vorige boek bijvoorbeeld Tot ik je vind (Melanie Dobson), ga dan nu voor Aan het einde van de vallei (Lori Benton). Of kies na Blijf bij me (Becky Wade) voor Dochterlief (Deborah Raney).
• Gebruik bol.com. Zoek daar je laatstgelezen boek op. Kies vervolgens een van de soortgelijke titels die rechts worden genoemd onder ‘bekijk ook eens’. Dit moet je vanzelfsprekend alleen doen als dat wat je hebt uitgelezen een aanrader is. Als je het niets vond, kun je beter voor een andere optie gaan.
• Laat een ander kiezen. Dit kan op twee manieren. Of je laat iemand een keuze maken uit jouw nog te lezen boeken. Of je vraagt een ander – tip: een boekhandelmedewerker ­– naar zijn of haar leeslieveling(s). Wees er dan wel zeker van dat diegene ongeveer dezelfde boekensmaak heeft als jij. Anders zit je straks opgescheept met iets wat je vreselijk vindt.
• De pak-briefje-uit-kommethode. Oftewel: zoek wat ongelezen boeken op, schrijf elk van de titels op een apart blaadje, vouw ze allemaal dubbel en stop ze in een kom. Even husselen, pak er één en lezen maar.
• Ga naar de Instagrampagina van Leeslievelings. Bekijk de polls en kies daar een boek uit waarop veel volgers met 📚📚📚📚 of meer hebben gereageerd. Of zoek bij de recensies naar een titel waarbij ‘must-read’ of iets in die trant staat.
• Ruil een boek met iemand. Zo heb je een nieuw boek én je bent van je keuzestress af. Twee vliegen in één klap. Let er trouwens wel op dat je niet per ongeluk een van je favoriete of gesigneerde boeken hiervoor uitkiest. Het zou jammer zijn als je die kwijt bent.

Hoe bepaal jij wat je volgende boek wordt? En welke van deze manieren ga je eens proberen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.