Recensie

Rebelleren voor het leven

Rebelleren voor het leven | Rozemarijn van ’t Einde

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit klimaatboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Rebelleren voor het leven (Rozemarijn van ’t Einde).

Inhoud
Wat bezielt je om je, als dominee, aan te sluiten bij klimaatactivisten? Die vraag beantwoordt Rozemarijn van ’t Einde, zelf predikant, aan de hand van haar persoonlijke verhaal. Ze vertelt over de reden van haar betrokkenheid bij de klimaatbeweging en haar inzet ervoor, die zich vooral uit in (disruptieve) acties als blokkades, demonstraties en gesprekken met politici en media; evenals over de keerzijde ervan: de arrestaties en (veelal negatieve) reacties van anderen op wat ze doet. Daarbij gaat ze in op de klimaatcrisis, benadrukt ze wat er moet gebeuren en wat de rol van christenen daarin zou moeten zijn, deelt ze lessen die ze heeft geleerd en geeft ze ideeën om in actie te komen voor het klimaat. Met de bedoeling en hoop dat daardoor meer mensen haar voorbeeld volgen.

Mening
Het kijkje in de wereld van het klimaatactivisme dat in dit boek geboden wordt, is zowel leerzaam als verhelderend. Het leert je namelijk meer over de klimaatcrisis, het verschaft duidelijkheid over wat de klimaatbeweging inhoudt en legt de drijfveren van de aanhangers plus het waarom van hun acties bloot. Maar nog belangrijker: wat Rozemarijn van ’t Einde schrijft – en dat doet ze met een fijne vlotte pen – dóét door de passie, strijdlust, kwetsbaarheid en urgentie die erin doorklinken iets. Het roept begrip en sympathie op voor (de zaak van) klimaatactivisten. Het confronteert je met je houding jegens het klimaat(activisme). Het zet je aan het denken over wat de klimaatcrisis van jou (als christen) verlangt en, ten slotte, dringt aan om je op welke wijze ook in te spannen voor het klimaat.

Conclusie
Rebelleren voor het leven is een inspirerend, urgent en rebels duwtje in de rug om je in te zetten voor een leefbare wereld. Een lezenswaardig boek!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.