Recensie

Juweel van de Nijl

Juweel van de Nijl | Tessa Afshar

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze bijbels-historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Juweel van de Nijl (Tessa Afshar).

Inhoud
Cusj, 31. Als Chariline haar grootvader kort voor zijn pensioen bezoekt, hoort ze onbedoeld dat haar vader, over wie niemand haar ooit veel meer heeft wil vertellen dan dat hij dood is, nog leeft. Omdat ze er altijd naar verlangd heeft om hem te leren kennen, besluit ze haar best te doen om te achterhalen wie hij is. Al snel stuit ze op informatie die haar naar Rome leidt en om daar te komen vaart ze als verstekeling mee op het schip van kapitein Theo, dat de handelsstad als bestemming heeft. Theo is aanvankelijk niet blij als hij ontdekt dat ze zich op zijn schip bevindt, maar als hij haar verhaal hoort, besluit hij haar te helpen bij haar zoektocht. En dat blijkt niet zonder gevaar, want nog voordat ze Rome bereiken, wordt duidelijk dat iemand het op Charilines leven heeft gemunt…

Mening
Deze roman bewijst: Tessa Afshar kan als geen ander een dosis fantasie mengen met zowel historische als bijbelse gegevens, en daarmee een levendig, kleurrijk, bijbels tableau vormen. Ditmaal bestaat de achtergrond daarvan uit het fascinerende eerste-eeuwse Cusj en het Romeinse Rijk, terwijl er op de voorgrond, op basis van enkele gedeelten uit het bijbelboek Handelingen, een fictief verhaal is gecreëerd. Een waarin het avontuur, compleet met wat mysterie, ruim vertegenwoordigd is, en de romantiek en humor niet ontbreken. En ook een pluspunt: je krijgt het een en ander mee van de vroegere architectuur. Dat samen levert geen honderd procent geweldig resultaat op – het mist wat flair, zou je kunnen zeggen – maar boeiend is het wel en aangenaam om te lezen eveneens.

Conclusie
Juweel van de Nijl schotelt je een enerverend verhaal vol levende bijbelse historie voor dat geen minuut verveelt. Een perfecte roman om je een tijdje mee te verpozen.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.