Recensie

Het rupsenhuis

Het rupsenhuis | Jeanine de Vries

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Het rupsenhuis (Jeanine de Vries).

Inhoud
Nederland, 1710. Door schulden van haar man Leib komt de Amsterdamse Jael tegen haar wil in het onbekende Franeker terecht. Ze kan niet aarden in de Friese stad en wil maar één ding: terugkeren naar Amsterdam, waar ze werkte in het botanisch atelier van de beroemde Maria Sibylla Merian. Maar Leib peinst er niet over om terug te gaan en als vrouw alleen zonder reispapieren is het onmogelijk om per schip te reizen. Jael laat zich daar echter niet zo makkelijk door uit het veld slaan. Terwijl ze haar best doet om de opdracht van Sibylla, om een bijzondere rups te vinden, uit te voeren, probeert ze een manier te verzinnen om de Zuiderzee in haar eentje over te steken. Daarmee haalt ze zich echter allerlei problemen op de hals, waardoor het atelier steeds verder weg lijkt dan ooit.

Mening
Met gebruik van veel historische details en tot de verbeelding sprekende beschrijvingen schildert Jeanine de Vries in deze roman het achttiende-eeuwse Nederland. Je krijgt een goede indruk van het leven destijds, met name van het onrecht waarmee joden en (onbemiddelde) vrouwen te maken hadden, wat niet oninteressant is. Maar verder is het verhaal niet heel geweldig. Afgezien van het feit dat het enige sympathie mist, gaat het eigenlijk over niets anders dan het verlangen van de hoofdpersoon – die overigens, evenals de andere personages, weinig uitgediept is – en diens gemopper over de huidige situatie. En daar aldoor over lezen, verveelt al snel. Daarom is het des te jammerder dat het fascinerende ‘rupsenhuis’ en Merians botanische werk, anders dan de titel doet vermoeden, zo’n minieme rol spelen.

Conclusie
Het rupsenhuis brengt het Nederland van begin 1700 en de leefomstandigheden toentertijd zintuiglijk in beeld. Een echt Hollandse historische roman.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.