Recensie

Het hospitaal van leven en dood

Het hospitaal van leven en dood | Audrey Blake

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Het hospitaal van leven en dood (Audrey Blake).

Inhoud
Italië, 1846. Als enige vrouwelijke geneeskundestudent aan de prestigieuze universiteit van Bologna is Nora Beady een unicum… en wordt ze met argusogen gevolgd door de mannelijke studenten en docenten, die vinden dat ze niet thuis hoort in de medische wereld. Het is zelfs zo erg dat ze iedere fout die Nora maakt, aangrijpen om aan te tonen dat ze ongeschikt is als arts. Ondanks alle weerstand probeert Nora zich moedig staande te houden en zoekt ze naar een kans om het tegendeel te bewijzen. En die dient zich aan als ze in aanraking komt met een zwangere patiënte die zal sterven wanneer ze niet wordt geopereerd. Als Nora succesvol ingrijpt, kan ze met recht zeggen dat ze het verdient om arts te zijn. Maar als ze faalt, kost dat levens… en kan ze haar gedroomde carrière vergeten.

Mening
Als je in deze roman duikt, ben je je omgeving gauw vergeten. Al vanaf het allereerste hoofdstuk wordt je aandacht namelijk volledig in beslag genomen door de negentiende-eeuwse medische wereld die van de bladzijden tot leven komt en het fictieve avontuur dat zich daarbinnen ontvouwt. En dat het zodanig weet te boeien, heeft een tweetal redenen. Enerzijds, en dit is de voornaamste van de twee, is het toe te schrijven aan alle historische gegevens over geneeskundige ingrepen, ziektes en meer – je leest bijvoorbeeld over de vroegere uitvoering van de keizersnede – die Audrey Blake bij het schrijven heeft gebruikt, want die fascineren. Anderzijds is het te danken aan de combinatie van wat spanning, romantiek en vaart, aangezien het verhaal daardoor tot het einde toe meeslepend is.

Conclusie
Het hospitaal van leven en dood laat iets zien van de geneeskunde zoals die een kleine tweehonderd jaar geleden werd beoefend. Intrigerend, deze roman!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.