Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze oorlogsroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Een lied tussen de doornen (Hanneke Stark).
Inhoud
Nederland, 1940. De zussen Lenie en Janna de Vos leiden in Driebergen een opvanghuis voor jonge longpatiëntjes die vanwege hun gezondheid in de schone boslucht daar moeten herstellen. Maar wanneer de oorlog steeds voelbaarder wordt en dichterbij komt, worden de kinderen een voor een door hun ouders naar huis gehaald. Omdat de zussen sterk het gevoel hebben dat God van hen vraagt dat ze de Joden helpen, besluiten ze hun huis en hart open te stellen voor Joodse kinderen. Onder het mom van dat ze longpatiënten zijn en een valse naam nemen ruim tien kinderen hun intrek bij Lenie en Janna, die zo goed mogelijk voor hen zorgen, zonder dat anderen achter de waarheid komen. Maar dan gebeurt het gevreesde: een van hen wordt herkend door iemand met verkeerde bedoelingen…
Mening
Deze vlotlezende roman is gebaseerd op wat de zussen Bep en To Holst tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gedaan en meegemaakt. En doordat dat behoorlijk indrukwekkend en aangrijpend is – dat geldt vooral voor het intens beschreven bunkerdrama in kamp Vught in 1944 – is dit verhaal dat ook. Al is dat wel pas na een bladzijde of honderd, want aanvankelijk gebeurt er veel hetzelfde en dat is niet bijster interessant, plus het is tamelijk lieflijk/zoet van toon. Daarna wordt het echter indringender, wat rauwer, en gaat het echt boeien, wat eigenlijk zo blijft tot het einde aan toe. En dat is weliswaar niet helemaal realistisch, maar wel hoopgevend, omdat Hanneke Stark door de feiten iets te veranderen een bemoedigende boodschap over ‘Gods trouwe zorg voor Zijn kinderen’ naar voren brengt.
Conclusie
Een lied tussen de doornen is een mooie roman over twee moedige vrouwen die wat betreft hun geloof en moed een inspiratiebron en voorbeeld vormen. Lees ook!