Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De lady in de toren (Laura Frantz).
Inhoud
Engeland, 1715. Lady Blythe Hedley moet halsoverkop vluchten als haar vader, vanwege zijn steun aan de Jacobieten, wordt bestempeld tot vijand van de Kroon. Samen met haar gezelschapsdame duikt ze onder in de toren van Wedderburn Castle in Schotland. Het is de bedoeling dat, op landheer Everard Hume, de huishoudster en een enkel dienstmeisje na, niemand weet van haar afwezigheid daar, maar in een huis met zeven zonen en tientallen bedienden blijft haar aanwezigheid niet lang geheim. En dat vergroot het risico dat ze wordt ontdekt – en daarmee het gevaar voor iedereen in het kasteel – aanzienlijk. Dat maakt dat Blythe besluit dat het voor ieders veiligheid beter is als ze zo snel mogelijk weer vertrekt. Alleen denkt Everard daar anders over; hij wil haar niet zomaar laten gaan…
Mening
In deze gedegen roman word je moeiteloos mee teruggevoerd naar de tijd van de Jacobitische Opstand van 1715 – een tumultueus stukje geschiedenis. Dat dat zo soepel gaat, heeft er alles mee te maken dat het verleden, dankzij de talrijke historische details die Laura Frantz aan haar eigen familiegeschiedenis ontleende, van de bladzijden tot leven komt. Wat trouwens evenzogoed geldt voor de Schotse cultuur. En het verhaal bestaat uit meer dan historie alleen; er is namelijk ook sprake van een vleugje spanning, romantiek – wel jammer dat die er iets te dik bovenop ligt – drama, sfeer en een diepere laag – altijd aangename toevoegingen. Maar tegelijk is het zo dat het, en vooral in het begin, best beknopter had gekund. Dan was het in zijn totaliteit mogelijk net iets pakkender geweest dan nu.
Conclusie
De lady in de toren is een boeiende en enigszins spannende roman die zich kan bogen op zijn hoge geschiedkundige gehalte. Dit is échte historische fictie!