Recensie

De kraamkliniek

De kraamkliniek | Mario Escobar

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze oorlogsroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De kraamkliniek (Mario Escobar).

Inhoud
Spanje, 1939. Ze bezat al niet veel, maar als ze door een bombardement ook nog eens het weinige dat ze wél heeft verliest, weet Isabel Dueñas dat ze niet langer in haar moederland kan blijven. Ze wil weg bij de fascistische troepen van Franco, zelfs als dat betekent dat ze haar man, die vecht voor de democratie, moet achterlaten. Samen met talloze andere Spaanse patriotten vlucht ze naar Frankrijk, waar ze terechtkomt in een vluchtelingenkamp. Daar wordt ze geconfronteerd met groot lijden en lijkt de gelukkige toekomst die ze voor ogen had verder weg dan ooit, tot ze de Zwitserse Elisabeth Eidenbenz ontmoet, die vastbesloten is zwangere en pasbevallen vrouwen en hun kinderen een thuis te bieden tijdens een van de grootste humanitaire crises die de geschiedenis tot dan toe kent.

Mening
Er is door Mario Escobar aardig wat geschiedenis in deze roman gestopt. Gebaseerd op vele getuigenverklaringen en een ware gebeurtenis wordt er namelijk verhaald over de mensonterende omstandigheden waarin vluchtelingen tijdens de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog verkeerden en de hulpverlening destijds. En dat is zowel interessant als schokkend en aangrijpend – een pluspunt. Maar waar het wel snor zit met het historische deel van dit verhaal, laat het fictieve nogal te wensen over. Want dat is niet alleen weinig geweldig geschreven, het is, een paar fragmenten daargelaten, ook ronduit ongeloofwaardig, te dramatisch en er gebeurt best veel van hetzelfde, wat op den duur vrij eentonig wordt. Gelukkig is er nog wel een prima boodschap over ‘liefde’ en ‘moed’.

Conclusie
De kraamkliniek belicht een tamelijk onbekend stukje geschiedenis en geeft de hulpverlenende helden uit die tijd verdiende aandacht. Een aardige oorlogsroman.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.