Recensie

De Joodse hemel

De Joodse hemel | Liesbeth van Dijk

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze oorlogsroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De Joodse hemel (Liesbeth van Dijk).

Inhoud
Nederland, 1942. De Joodse Nava werkt als verzorgster op de kinderafdeling van de Joods-psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch. Daar is haar gehandicapte broertje Levi opgenomen en ze heeft haar ouders beloofd trouw voor hem te zorgen. In het begin van de oorlog laten de Duitsers de inrichting vrijwel ongemoeid, waardoor Nava, evenals haar vriendin Ruth en Jacob, met wie ze een relatie heeft, weinig last ondervindt van de toenemende beperkende maatregelen waar de joden in de rest van het land mee te maken krijgen. Maar dan klinken er steeds geruchten dat de Duitsers de instelling gaan ontruimen en neemt de dreiging dat het Joodse personeel en de patiënten afgevoerd worden toe. Dat plaatst Nava voor een onmogelijke keuze: moet ze vluchten en Levi achterlaten of bij hem blijven?

Mening
Met de aangrijpende ontruiming van Het Apeldoornsche Bosch heeft Liesbeth van Dijk een boeiend onderwerp voor haar debuutroman gekozen. Want het is interessant om meer te weten te komen over dit tamelijk onbekende drama uit de Tweede Wereldoorlog, temeer daar het niet alleen gaat over de poging tot uitroeiing van de Joden, maar ook die van geestelijk en verstandelijk gehandicapten en psychisch zieken. En doordat er dicht bij de feiten gebleven wordt, krijg je een waarheidsgetrouw beeld van wat er is gebeurd. Tegelijk moet er gezegd worden dat het verhaal, als je het historische aspect ervan buiten beschouwing laat, niet het allerbeste is. Zo mist het echte spanning en (de reacties van) de hoofdpersonages komen bijvoorbeeld soms enigszins naïef of onvolwassen over.

Conclusie
De Joodse hemel werpt licht op een onbekend en daarmee wetenswaardig stukje geschiedenis, en dat geeft deze roman grote historische waarde. Het lezen waard!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.