Recensie

De eerste krokus

De eerste krokus | Laila Ibrahim

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De eerste krokus (Laila Ibrahim).

Inhoud
Verenigde Staten, 1837. Meteen na haar geboorte wordt Elizabeth Wainwright toevertrouwd aan de armen van Mattie Freedman, die vanaf nu haar min zal zijn en daarvoor haar eigen pasgeboren zoontje heeft moeten achterlaten in de slavenverblijven. Mattie mist haar kind enorm, maar zorgt toch vol toewijding voor de kleine Lisbeth en door de jaren heen wordt hun band steeds sterker. Dat maakt het alleen maar moeilijker als haar man erop begint aan te dringen om weg te vluchten bij de plantage, met als doel hun toevlucht te zoeken in het voor slaven vrije Ohio, want dat stelt haar voor een onmogelijk dilemma. Ze wil niets liever dan in vrijheid samen zijn met haar man en zoontje. Alleen… hoe kan ze het lieve meisje dat een plekje in haar hart heeft gekregen zomaar in de steek laten?

Mening
Deze roman kun je gerust ‘meeslepend’ noemen, want zodra je de eerste paar regels ervan gelezen hebt, word je bladzijde na bladzijde meegesleurd. Dat komt doordat het een prachtig en warm verhaal is over een bijzondere vriendschap van een zwarte vrouw en wit meisje, waarin duidelijk wordt dat (moeder)liefde in staat is een brug te slaan tussen twee werelden. Maar het is ook te danken aan het historische aspect, dat bestaat uit een stukje van het veelbewogen slavernijverleden van de Verenigde Staten. Omdat dat het geheel iets aangrijpends geeft, hoewel het nergens heel schokkend wordt en de gruwelen die in dat kader plaatsvonden veelal worden geschuwd, waardoor het misschien niet honderd procent realistisch is. Laila Ibrahim bewijst met dit debuut dus absoluut dat ze kan schrijven.

Conclusie
De eerste krokus is een goedgeschreven verhaal over een onwaarschijnlijke vriendschap dat je hart verovert… en breekt. Deze debuutroman wil je gelezen hebben!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.