Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze oorlogsroman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De apotheek in het getto (Amanda Barratt).
Inhoud
Polen, 1941. Zosia Lewandowska is bekend met de wrede gevolgen van de oorlog. Door toedoen van de nazi’s is ze zowel haar man verloren als haar Joodse buren, de Silbermans, die zijn verbannen naar het getto in de stad. In de hoop nog iets te kunnen betekenen voor hen, en in het bijzonder voor Hania, met wie ze een band heeft, gaat ze aan de slag bij de apotheek van Tadeusz Pankiewicz, die zich in het getto bevindt. Zodra Zosia merkt hoe moeilijk de Silbermans en andere Joden het hebben, doet ze, met hulp van haar collega’s en een onverwachte vriend, alles wat ze kan om hulp te bieden. Een tijdlang gaat dat ondanks het gevaar dat overal loert goed, maar dan besluiten de nazi’s tot een gehele deportatie, waardoor Zosia en Hania uiteengerukt worden. Zullen ze elkaar ooit terugzien?
Mening
Amanda Barratt schrijft zó indringend en invoelend – bepaalde handelingen en mimiek worden alleen wel érg vaak genoemd – dat blijkt maar weer uit deze titel van haar hand. Het kan namelijk bijna niet anders of je wordt geraakt door dit verhaal, waarin de barre leefomstandigheden en onmenselijke behandeling van de Joden in het getto van Kraków en enkele kampen, en de psychische en emotionele gevolgen daarvan met veel zorgvuldigheid, empathie en gevoel op papier gezet zijn. Temeer daar het meeste op historische feiten is gegrond, want dat maakt het des te hartverscheurender. Gelukkig is er eveneens ruimte voor het goede dat de oorlog soms bewerkstelligde, zoals moed, vriendschap en veerkracht, omdat deze grotendeels aangrijpende roman daardoor ook iets hoopvols heeft.
Conclusie
De apotheek in het getto verhaalt treffend over de gruwelijkheden én de lichtpuntjes van de Tweede Wereldoorlog in Polen. Deze roman laat een diepe indruk achter.