Recensie

De aard van breekbare dingen

De aard van breekbare dingen | Susan Meissner

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De aard van breekbare dingen (Susan Meissner).

Inhoud
Verenigde Staten, 1905. Sophie Whalen, een jonge Ierse immigrante, wil zo graag weg uit haar huurkamer dat ze er zonder aarzelen mee instemt om te trouwen met Martin, van wie ze niets meer weet dan dat hij weduwnaar is en een dochtertje heeft. Ze mag het meisje, Kat, meteen, maar Martin is een ander verhaal; zijn vreemde gedrag geeft haar het idee dat iets aan de nieuwe situatie niet klopt. Ze doet haar best om dat onderbuikgevoel te negeren en te genieten van de goede dingen in haar leven. Maar dan legt een aardbeving en een daaropvolgende brand de stad in puin en heeft ze opeens weinig anders meer dan Kat… en Belinda, de vrouw die enkele uren daarvoor op de stoep stond en een onthutsende waarheid aan het licht bracht, die alles voor hen alle drie verandert. Voorgoed.

Mening
Een tamelijk bizar verhaal is het, dat Susan Meissner vertelt in deze historische roman. En, al zijn sommige dingen dan ietwat vergezocht en ongeloofwaardig, ook intrigerend. Dat is deels toe te schrijven aan de aanwezige raadsels, de onderhuidse spanning en de aaneenschakeling van gebeurtenissen, plus hetgeen je leest over de aardbeving en de nasleep ervan. Die beide zijn door de vele historische details die daarbij als basis zijn gebruikt trouwens realistisch geschetst. Maar wat je vooral aan de bladzijden gekluisterd houdt, zijn de drie heldinnen, die hoewel ze niet bijster sympathiek overkomen en daardoor wat afstandelijk blijven, elk op hun eigen wijze een toonbeeld van moed zijn en samen mooi illustreren dat er (veer)kracht schuilt in solidariteit, vriendschap en verbondenheid.

Conclusie
De aard van breekbare dingen is een met vaart geschreven roman over de bijzondere verwantschap tussen drie vrouwen. Deze roman intrigeert zeer zeker!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.