Leesplezier

Lees altijd en overal

Veel mensen lezen alleen als ze tijd overhebben en dan op de gangbare plekjes – op de bank, in bed… Maar als je een boekenwurm bent, beperk je je leestijd natuurlijk niet tot de vrije momenten. En je laat die zeker niet afhangen vanwaar je bent. Nee, als echte leesliefhebber lees je altijd en overal. Toch?

Bijvoorbeeld terwijl je…

• … aan het koken bent. Beetje lezen, beetje roeren… Gaat prima, als je het jou vraagt. En dat er soms iets aanbrandt of overkookt of de halve keuken in een kledderboel verandert, omdat je zo wordt meegesleept door een verhaal? Ach ja, je weet nu tenminste hoe het verdergaat.
• … op de wc zit. Niet zozeer omdat dat nu een verfrissend plekje is, maar je kunt er zó heerlijk ongestoord lezen. En dat weegt tien keer zwaarder dan eventuele onwelriekende geurtjes, toch?
• … aan het wandelen bent. Zoals Belle, uit Belle en het Beest. Want misschien – hopelijk, please! – overkomt je dan zoiets als haar en ontmoet je ook iemand die je verrast met een bibliotheek zo groot dat je de rest van je leven meer dan genoeg te lezen hebt.
• … op de hometrainer traint. In het kader van: het nuttige met het aangename verenigen. Als je dan toch sportief bezig moet zijn, kun je het tenslotte net zo goed leuk maken. Tip: lees een verhaal waarin iemand achternagezeten wordt en beeld je in dat jij het bent. Ga je gegarandeerd harder van fietsen.
• … zit te eten. Per slot van rekening is er niets fijner en ontspannener dan lezen onder het genot van iets lekkers. Waarschuwing: laat, als er zich een onvoorziene wending in het verhaal voordoet, niet van schrik je vork of lepel met inhoud vallen… boven op je boek. Je wilt echt geen bladzijden vol vlekken.
• … je tanden poetst. Want twee minuten lang staan niksen, terwijl je met die borstel van links naar rechts veegt? Zo zonde van je tijd. In die honderdtwintig seconden kun je immer ook afreizen naar een tropisch oord. Of even wegzwijmelen. Of dichter bij de ontknoping van een mysterie komen.
• … moet wachten. In de wachtkamer. Tot je beller nummer één bent. Als je in de file staat. In de wasstraat. Op de bus of trein. Tot je gedweilde vloer droog is. In de rij voor de kassa. Allemaal even irritant, maar toch ook weer niet zó erg, want met een boek of e-reader in de hand wordt alles fijner, zelfs wachten.
• … in bad zit. Wijntje erbij. Chocolaatjes als het even kan. Muziekje op de achtergrond. Geurkaarsje aan. Het is in één woord geweldig! (Tenzij je je leesvoer per ongeluk ook een badderbeurt geeft. Dat is in één woord verschrikkelijk!)

Welke van deze heb je weleens gedaan? En in welke (vreemde) situaties lees jij nog meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.