Leesplezier

Dit doet elke boekenliefhebber

Iedere boekenliefhebber heeft zo zijn eigen voorkeuren en typische trekjes. De een is weg van romans, een volgende duikt het liefst in thrillers. Sommigen vouwen zonder er bij na te denken een ezelsoor in een bladzijde, voor een ander is dat een no-go. Maar is een aantal dingen dat elke boekenliefhebber doet…

Wat dan precies? Nou, dit:

• Jij gaat nergens heen zonder boek. Op die manier kun je altijd lezen, mocht je een momentje overhebben. In de wachtkamer bij de tandarts of dokter. Bij het schoolplein. Op de wc. In de kappersstoel. In de file.
• Jij hebt meer boeken dan je er in je kast kwijt kunt. Gevolg? Overal liggen boeken. Tot grote ergernis van je niet-boekminnende huisgenoten. Zelf zie je het probleem echter niet zo. Want zeg nou zelf: een stapeltje boeken in elk hoekje en kamertje is toch niet alleen handig – altijd een boek binnen handbereik – maar staat ook heel gezellig?
• Ga je op vakantie? Dan zijn boeken het eerste wat je inpakt. Minstens een koffer vol. Je moet tenslotte niet het risico lopen dat je zonder leesvoer komt te zitten.
• Jij richt continu je boekenkast en/of -planken opnieuw in – dan op alfabetische volgorde, vervolgens op kleur, daarna op genre… – gewoon omdat het zo’n heerlijke bezigheid is om je almaar uitdijende boekenkroost er op z’n voordeligst bij te zetten.
• Een bezoekje aan de boekwinkel bij jou in de buurt is je favoriete uitje. Je wipt er dus minstens een keer per week even binnen. Om je vervolgens te vergapen aan al die mooie, nieuwe boeken (en te kijken of je stiekem nog een leuk koopje kunt scoren).
• Jij hebt meerdere versies van je favoriete boeken. Dan is het tenminste toch net ietsje anders als je voor de zoveelste keer in het verhaal duikt.
• ‘Boek’ is jouw definitie van cadeau. Als iemand vraagt wat je wilt hebben? Boek. Wat jij iemand cadeau geeft? Boek. Waarmee je jezelf verwent? Boek.
• Jij verzint nogal eens een smoesje om ergens niet aan mee te hoeven doen of naartoe te moeten, zodat je thuis kunt blijven en ongestoord kunt genieten van een leesavontuur.
• Je kijkt geen films om je tijd te verdrijven – jij leest. Per slot van rekening is het veel leuker om je eigen beelden te verzinnen bij een verhaal dan dat je de beelden erbij kant-en-klaar voorgeschoteld krijgt.
• Je volgt Leeslievelings en nog een heel aantal boekgerelateerde accounts op Instagram. Want hoe meer leesinspiratie, hoe beter. Zelfs al kun je dan – helaas pindakaas – onmogelijk al het leuks dat je ziet langskomen lezen.

Welke van deze kenmerken zijn op jou van toepassing?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.