Recensie

Zij

Zij | Martijn van der Veer, Nadine de Vos

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit geloofsopbouwende boek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Zij (diverse auteurs).

Inhoud
In de Joodse traditie wordt Spreuken 31 soms door een man gezongen tijdens de sabbatsmaaltijd in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen. Het is een zegening voor zijn vrouw, een ode aan haar, evenals aan de eventuele meisjes in het gezin. In dit boek doen twaalf bekende christelijke mannen – van Ben Tiggelaar en Kees van der Staaij, tot Gert-Jan Segers en Henk Stoorvogel – aan de hand van bijbelse voorbeelden hetzelfde: ze zingen een loflied op de vrouw door haar aan te moedigen om te gaan staan in de waarheid over wie ze is en de specifieke eigenschappen die God aan haar gaf, haar kracht, te benoemen. Zoals dat ze hoop geeft. Dat ze wijs is. Dat ze anderen sterkt. En nog zo veel meer. Om zo te erkennen: de vrouw, zij is nodig. Zij is onmisbaar. Zij is waardevol. En zij… dat ben jij!

Mening
Het voelt aanvankelijk een beetje ongemakkelijk, wellicht zelfs enigszins overdreven – soms ligt het er ook wel dik bovenop – alle lof die je als vrouw in dit boek wordt toegezwaaid. Maar als je dat gevoel van je afschudt en je richt op de tekst, is er het nodige leerzaams en opbouwends te vinden. In elke bijdrage, al wisselt het onderling omdat ze zo verschillend zijn en de een beter is geschreven dan de andere, zit namelijk bijbels onderwijs verborgen. En daarnaast is er een toepassing met een les of aansporing voor jou, als vrouw anno nu, plus een loftuiting en bemoediging. Aan deze lofzangen zijn ook een intro en reflectie toegevoegd, maar die zijn eigenlijk overbodig, want hoewel dat wat daarin wordt gezegd niet verkeerd is, vormt het vaak een onnodige herhaling van de boodschap.

Conclusie
Zij steekt de loftrompet over de vrouw door haar kracht vanuit diverse invalshoeken te belichten en te bezingen. Dit boek krikt je eigenwaarde op.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.