Recensie

Gladys Aylward

Gladys Aylward | Laura Caputo

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit geloofsopbouwende kinderboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Gladys Aylward (Laura Caputo).

Inhoud
Gladys Aylward heeft een grote droom: als zendelinge in China werken. Daarom gaat ze naar de zendingsschool, maar hoe goed ze haar best ook doet, het is niet genoeg. Ze kan niet naar China, wordt haar verteld. Dan hoort ze enige tijd later dat een oudere zendelinge in China, Jeannie Lawson, hulp nodig heeft en besluit ze: ik ga er toch heen. Omdat de reis duur is, werkt ze dag na dag hard en al het geld dat ze daarmee verdient, spaart ze op, tot ze eindelijk genoeg heeft voor een treinkaartje naar China en kan gaan. Wat volgt, is een lange reis vol gevaren, maar uiteindelijk weet ze China te bereiken. Daar is echter niet iedereen zo blij met Gladys; ze vertrouwen haar niet en willen dat ze weer weggaat. Toch blijft ze en langzaam verandert er iets en dan gebeuren er bijzondere dingen…

Mening
Gladys Aylwards levensverhaal is best omvangrijk, maar in dit kleurrijke, aansprekende boek wordt het in slechts zo’n twintig bladzijden met weinig woorden en veel illustraties verteld. Daardoor zou je kunnen denken dat het een incompleet geheel is, maar dat valt erg mee. Het belangrijkste van wat Gladys tijdens haar leven heeft gedaan, komt aan bod in het verhaal en/of wordt genoemd in de tijdlijn met de ‘mijlpalen’ uit Gladys’ leven, die achterin is opgenomen. Daarnaast is er ruim aandacht voor de boodschap die ze uitdroeg: dat je in moeilijke, gevaarlijke situaties niet bang hoeft te zijn, maar op God kunt vertrouwen, want bij Hem ben je veilig. Dat samen schetst een eenvoudig, maar treffend portret van deze dappere zendelinge en vormt (wellicht) een inspiratiebron voor jonge lezers.

Conclusie
Gladys Aylward is een mooi, inspirerend prentenboek over een kleine vrouw, haar grote droom en nog grotere God. Een waardevolle uitgave!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.