Recensie

Een huis van karton

Een huis van karton | Elza Hoogendoorn

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit kinderboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Een huis van karton (Elza Hoogendoorn).

Inhoud
Het is zomervakantie voor Nina, alleen begint die niet zo leuk, want wat hoort ze als ze de eerste ochtend beneden komt? Er heeft een dief ingebroken bij de buurman en het is niet de eerste keer dat hij bij hen in de straat heeft toegeslagen. Ze wordt er bang van. Stel nu dat hij ook bij hen komt? Dat hij straks hun huis binnendringt? Daar moet ze niet aan denken en gelukkig heeft haar moeder iets wat voor afleiding zorgt: een enorme kartonnen doos om mee te knutselen. Met hulp van wat anderen gaat ze aan de slag om er een mooi huis van te maken en tegen de tijd dat hij af is, ontstaat er een idee: misschien kan de dief, die volgens haar vader en moeder een dakloze is, wel in dit huis slapen. En dus besluit ze samen met haar vriendje Silas naar de zwerver op zoek te gaan. Hoe loopt dat af?

Mening
Dit vlotte boek is de optelsom van een aansprekend verhaal, een actueel onderwerp en een mooie moraal. Wat dat eerste betreft: dat het aanspreekt, is dankzij het feit dat de wereld zoals een kind die ervaart zo realistisch tot leven is gebracht. Maar nog meer komt het doordat het een belevenis beschrijft die zowel leuk, herkenbaar als ietwat spannend is – een aantrekkelijke combi. Het tweede bestaat uit de problematiek van dakloosheid, iets wat aan de orde van de dag is en daarom is het goed dat dit nu onder de aandacht wordt gebracht bij kinderen. Temeer daar het toegankelijk en luchthartig – perfect voor de doelgroep – is gedaan. En daaruit vloeit tot slot een belangrijke les voort. Weinig op dit debuut van Elza Hogendoorn aan te merken, dus. Al is het tegelijk niet superbijzonder.

Conclusie
Een huis van karton maakt kinderen aan de hand van een leuk verhaal bekend met het onderwerp ‘dakloosheid’. Een voorleesboek met meerwaarde!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.