Recensie

De toren van Hoesbasbas

De toren van Hoesbasbas | Gerdien Nijland

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit kinderboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De toren van Hoesbasbas (Gerdien Nijland).

Inhoud
Tjief Ensjenier heeft piratenboot De Kielzog omgebouwd tot een heus wegschip. Nu kunnen hij, Kapitein, Cornelus en de onhandige tweeling Bak en Stuur Boord op rooftocht op het vasteland. Dat is hard nodig ook, want het goud is op, terwijl ze daarmee alles moeten betalen voor Piratenkostschool De Boekenier, die weer helemaal vol zit, nu de kinderen na de vakantie teruggekomen zijn. Dan brengt de zus van Bak en Stuur, Kantje Boord, een bezoekje aan de kostschool en ze verklapt een geheim: er ligt een schat verborgen in de toren van Hoesbasbas, aan de kust. De piraten weten meteen wat hun te doen staat; ze gaan met een aantal kinderen in het wegschip op rooftocht om te schat te vinden… en mee te nemen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Gaat het hun echt lukken?

Mening
Met haar gevoel voor humor en grote fantasie heeft Gerdien Nijland opnieuw een speels en vrolijk verhaal uit haar duim gezogen, dat tot het slot toe garant staat voor het nodige leesplezier. Niet in de laatste plaats is dat te danken aan grappige details en de kleurrijke cast van personages met hun typische trekjes, eigenaardigheden en streken, al zijn ze wel opvallend vaak boos. Daarnaast bevat het wat mysterie en dat is een aantrekkelijke toevoeging, maar juist als dat tot enige spanning leidt, wordt er al een einde aan gemaakt en dat is jammer. En het geldt voor meer dingen dat ze te weinig uitgewerkt zijn of voor je gevoel niet af zijn; ze komen aan bod en vragen om een vervolg, en vervolgens lees je er niet meer over. Dat maakt toch dat dit boek, ondanks al zijn plussen, het net niet helemaal is.

Conclusie
De toren van Hoesbasbas is een levendig geschreven boek vol grappige, stoere piratenavonturen die je fantasie prikkelen. Gewoon leuk!


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.