Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of deze bijbels-historische roman een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De grote Verwachting (Rudolf van Reest).
Inhoud
Israël, ca. 37 v.Chr. De Messias komt; die verwachting leeft sterk onder de Joden en iedereen reageert daar anders op. Sommigen kijken reikhalzend uit naar de voorzegde Verlosser, zoals enkele herders uit Bethlehem. Onder hen is Jacob Ben Isboseth, die veel verloren is in het leven, met vragen rondloopt en verlangt naar rust voor zijn zoekende hart. De welvarende Jochanan schenkt er daarentegen weinig aandacht aan. Als man van aanzien heeft hij wel belangrijkere dingen aan zijn hoofd. En koning Herodes… hij neemt wanhopig zijn toevlucht tot allerlei intriges en gekonkel, uit angst dat hij van de troon gestoten zal worden door de beloofde Koning. Wanneer tijdens een donkere nacht het kindje Jezus werkelijk wordt geboren, verandert dat alles voor de drie mannen en vele anderen.
Mening
Deze bijbels-historische roman tekent de tijd rond het begin van de jaartelling bijbelgetrouw uit; veel van wat langskomt, is namelijk ontleend aan de Bijbel of historische gegevens. Daardoor proef je iets van de culturele en sociale omstandigheden destijds, evenals de tijdgeest en de gebeurtenissen in aanloop naar en na Jezus’ geboorte. En door deze context word je je meer bewust van het wonder(lijke) van Kerst. Hoe bijzonder het is dat Jezus naar de aarde kwam en wat het betekent. Jammer alleen dat het verhaal niet echt mooi en goed geschreven is – bij het herzien van de oorspronkelijke versie had een redigeerronde geen kwaad gekund – en dat het bovendien nogal beschrijvend is, want dat heeft als gevolg dat het niet heel soepel leest. Ook boeit het daardoor niet altijd evenzeer.
Conclusie
De grote Verwachting stemt tot nadenken over Jezus’ komst in deze wereld en de betekenis ervan. Een waardevolle roman om rond of tijdens Kerst te (her)lezen.