Recensie

Eten met dolk en sabel

Eten met dolk en sabel | Gerdien Nijland

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit kinderboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van Eten met dolk en sabel (Gerdien Nijland).

Inhoud
De piraten van De Kielzog – Kapitein en zijn bemanning Tjief Ensjenier, Riekus, Cornelus en de onhandige tweeling Bak en Stuur Boord – hebben de piratencode overtreden en daarvoor worden ze streng gestraft door de piratenrechtbank. Ze mogen de zee niet meer op. Wat een ramp! Wat moeten ze nu beginnen? Gelukkig is Kapitein een slimme man en heeft hij een geweldig plan: ze beginnen gewoon een nieuwe piraterij – de wegpiraterij! Maar daar hebben ze wel kinderen voor nodig die ze kunnen opleiden tot piraat. En daarom eveneens een plek om les te geven. Daarom toveren Kapitein en de anderen een oud huis om tot een geheime piratenkostschool en als die klaar is, kunnen ze van start. Alleen mag niemand weten wat de kinderen precies leren. Zeker de ouders niet. Zou dat goed gaan?

Mening
Als in een verhaal de hoofdrollen zijn weggelegd voor een stelletje (kleurrijke) piraten dat er niet voor terugschrikt om een loopje te nemen met de regels, dan moet het haast wel avontuurlijk zijn. In dit geval is dat tenminste zo. En omdat de humor en fantasie eveneens in ruime mate vertegenwoordigd zijn en zich hebben vertaald in een aantal komische situaties, is het bovendien heel pakkend en levendig. Maar het is niet alleen pret wat de klok slaat. Gerdien Nijland heeft er namelijk ook iets van een diepere laag in aangebracht door subtiel duidelijk te maken dat je vaak dapperder bent en meer kunt dan je denkt en, wat nadrukkelijker, dat pesten verkeerd is. Niet een erg originele strekking en tegelijk is er ook niets mis mee, want dit kan een kind natuurlijk niet vaak genoeg meekrijgen.

Conclusie
Eten met dolk en sabel is een vermakelijk boek vol (piraten)avontuur dat leest als een trein. Een aanrader met een uitroepteken erachter.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.