Recensie

De laatste kinderkoning

De laatste kinderkoning | Thijs Noorlandt

Benieuwd of dit boek het lezen waard is? Of dit kinderboek een echte aanrader is? Ontdek het in deze recensie van De laatste kinderkoning (Thijs Noorlandt).

Inhoud
Uvoriaal is anders dan alle andere landen, omdat het wordt geregeerd door… een kinderkoning of kinderkoningin. Met als regel dat er steeds als degene die op de troon zit achttien jaar wordt een wedstrijd uitgeschreven wordt om een opvolger te zoeken. En nu is het weer zover, want de huidige koningin Elja viert haar achttiende verjaardag. voordat ze een uitdagende wedstrijd kan verzinnen, gaat het echter helemaal mis. De kroon van Uvoriaal waarmee de nieuwe koning of koningin gekroond moet worden, en die eveneens de sleutel is van de koninklijke kluis, blijkt te zijn gestolen. Wat nu? Josia en Ann, die allebei heel graag de volgende koning of koningin willen worden, weten het wel: ze gaan er alles aan doen om de kroon te vinden en hem terug te brengen. Maar gaat hun dat ook lukken?

Mening
Hoe zou het zijn als kinderen het voor het zeggen hebben? Het antwoord op deze vraag heeft Thijs Noorlandt op creatieve wijze omgevormd tot dit verhaal dat vol aantrekkelijke ingrediënten – avontuur, humor, spanning, fantasie, mysterie – zit. Wat dat betreft niets op aan te merken. Temeer omdat het origineel bedacht is en je aandacht zonder al te veel moeite vasthoudt tot het einde. Maar erg geweldig wordt het ook weer niet. Deels is dat te wijten aan de manier waarop het is geschreven; de schrijfstijl doet wat ongeoefend aan. Zo wordt het show-don’t-tellprincipe soms te weinig toegepast, er wordt te veel voor de lezer ingevuld, en aan het begin mist het bijvoorbeeld aan dialoog. En zo is er bij meer dingen een kritische noot te plaatsen. Dat maakt dat dit boek geen hoogvlieger is.

Conclusie
De laatste kinderkoning biedt genoeg leuks om je, als jonge lezer, een aantal uurtjes aan de bladzijden gekluisterd te houden. Geen onaardig debuut.


Bekijk ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.