Overdenking

Te allen tijde

Tijd nemen voor God en je verdiepen in Zijn Woord helpt je te groeien in je geloof en je band met God te versterken. Daarom lees je hier een inspirerende overdenking uit het bijbels dagboek Spreukendagboek (Tim en Kathy Keller).

Wat zijn de kenmerken van een vriend? Het eerste wat we zouden kunnen zeggen, is dat vrienden er altijd voor elkaar zijn. Een vriend heeft te allen tijde lief (Spreuken 17:17), in goede en in kwade dagen.

Spreuken 19:6-7 herinnert ons aan de pijnlijke waarheid dat het in de meeste relaties ‘voor wat hoort wat’ is. Dat wil zeggen, mensen zoeken andere mensen uit om er in economisch, sociaal of emotioneel opzicht beter van te worden. Als iemand arm wordt en sociaal niet langer nuttig is, wordt hij of zij vaak gedumpt en gemeden door zogenaamde vrienden. Een man die vrienden heeft kan het slecht vergaan. (Spreuken 18:24). En we merken dat ze nooit werkelijk onze vrienden waren.

Vrienden zullen je niet laten vallen als de nood aan de man komt, als je hun weinig tot niets meer kunt geven. Voor een vriend ben je niet een middel tot een doel maar kostbaar om wie je zelf bent. En dat vrienden er te allen tijde zijn, betekent ook dat ze altijd beschikbaar zijn. Zelfs als het totaal niet uitkomt kun je altijd van je vrienden op aan. Dit betekent echter wel dat de beste vriendschappen tijd kosten en tijd is voor iedereen beperkt. Dus hoewel je in theorie veel vrienden zou kunnen hebben, is Spreuken 20:6 – Velen roemen hun eigen trouw, maar wie vindt een mens die werkelijk betrouwbaar is? – wel realistisch. Goede vrienden liggen niet voor het oprapen en ook kun je er niet heel veel van hebben. Besteed meer tijd aan de vrienden die je hebt.

Tekst: © Spreukendagboek (Tim en Kathy Keller)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.