Catriona O’Toole hoeft er maar aan te denken of het water loopt haar in de mond: de havermoutmuffins met kaneel van Tempy, die iedereen die op het landgoed Carnton woont of werkt dagelijks van eten voorziet. En ook Wade Cunningham lust er graag eentje. Ze zijn dan ook overheerlijk…
Oftewel: hoog tijd om de keuken in te duiken met dit recept voor Tempy’s havermoutmuffins.
Benodigdheden
• 240 gram bloem (of volkorenmeel)
• 75 gram bruine basterdsuiker
• 1 eetlepel bakpoeder
• 2 theelepel kaneel
• ½ theelepel zout
• 1 theelepel vanille-extract
• 225 gram havermout
• 115 gram rozijnen
• 250 milliliter (half)volle melk
• 60 milliliter zonnebloemolie
• 1 groot ei
• 5 gram boter, gesmolten
Werkwijze
• Verwarm de oven voor op 220 ˚C. Vet een muffinvorm voor twaalf stuks in of gebruik losse muffinvormpjes.
• Meng in een grote kom 225 gram bloem (of volkorenmeel), 60 gram suiker, het bakpoeder, een theelepel kaneel en het zout. Roer in een andere kom de melk, de olie, het ei en het vanille-extract door tot alles vermengd is.
• Voeg het melkmengsel toe aan het bloemmengsel en roer tot alles met elkaar vermengd is. Spatel daarna de havermout en rozijnen erdoor.
• Verdeel het mengsel over de muffinvormpjes.
• Maak de bovenlaag door in een kommetje de overige bruine suiker, kaneel, bloem en de boter goed te mengen. Besprenkel de bovenkant van elke ongebakken muffin hiermee.
• Bak de muffins vervolgens ca. 12 minuten of tot een tandenstoker waarmee je in het midden prikt er schoon uit komt.
• Haal de muffins uit de oven en serveer ze warm, met een klontje boter erbij.
Uiteraard geniet je het meest van Tempy’s havermoutmuffins als je Kleuren van waarheid leest, terwijl je ervan smult.
Recept: © Kleuren van waarheid (Tamera Alexander)