Leesplezier

Ontdek: dit type lezer ben jij

Niemand hoeft je waarschijnlijk te vertellen dat er allerlei verschillende boeken bestaan. Je hoeft tenslotte maar een boekhandel binnen te stappen om tot die conclusie te komen. Wat je echter misschien niet weet, is dat dat ook geldt voor lezers. Er is niet één soort lezer… er zijn allerlei verschillende types.

Zoals deze…

Zo-nu-en-danlezer | Jij vindt lezen fijn, maar zoals voor het meeste geldt: met mate. Dus jij duikt zo nu en dan met je neus in een boek, maar ook niet vaker. Na een poosje is het mooi geweest en tijd voor iets anders.
Bingelezer | Jij leest niet per se elke dag, maar je trekt je zeker een keer per week ergens op een rustig plekje terug. Om vervolgens urenlang of zelfs een hele dag achterelkaar te lezen en boek na boek te verslinden.
Serielezer | Wat jou betreft gaat er niets boven een boekenserie en dan het liefst een van vijf of meer delen, want dan kun je tenminste extra lang optrekken met alle personages.
Literatuurlezer | Geen populaire fictie voor jou, maar alleen hoogstaande literatuur. (Stiekem ben je een beetje een literatuursnob, maar als dat wordt gezegd, ontken je dat natuurlijk.)
Snellezer | Als het om lezen gaat, ben je net een sneltrein: je dendert door een boek heen. Je mist misschien weleens een detail, maar ach… wie maalt er om details, het gaat om de grote lijnen.
Spoilerlezer | Je bent dol op lezen, maar niet op verrassingen. Dus na een hoofdstukje of twee gelezen te hebben spiek je achterin om te weten te komen hoe het verhaal afloopt, om vervolgens terug te bladeren en met een gerustgesteld gemoed verder te lezen. (En loopt het slecht af, dan vind je het tijd voor een ander boek.)
Herlezer | Jij houdt van oud en vertrouwd. Liever voor de zoveelste keer je lievelingsboek dan je wagen aan iets nieuws.
Aanbevelingslezer | Laat iemand (Leeslievelings bijvoorbeeld) zich positief uit over een boek? Dan lees jij het aan. Want dan moet het goed zijn, toch? En dus moet je het ook lezen.
Digilezer | Jouw bibliotheek bevindt zich in een apparaat van zo’n tien bij vijftien centimeter, want jij bent fan van de e-reader en leest alle boeken als het even kan digitaal.
Ik-móét-lezenlezer | Lezen is jouw eerste levensbehoefte. Je kunt simpelweg niet zonder boeken leven. Als kon, zou je vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week lezen, lezen, lezen, maar omdat dat niet gaat, lees je elk vrij moment.

Welk van deze types ben jij? Of ben jij nog een ander soort lezer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.