Catriona en Nora O’Toole zijn er dol op: de Ierse karameltaart die Tempy, de kokkin van het landgoed Carnton, soms maakt. En niet verwonderlijk, want iedereen houdt toch van een taart die bestaat uit een brosse taartbodem, met daarbovenop een heerlijke karamelpuddinglaag? Sterker nog, iets lekkerders bestaat niet!
Oftewel: hoog tijd om de keuken in te duiken met dit recept voor moeders Ierse karameltaart.
Benodigdheden
• 340 gram gele basterdsuiker
• ½ theelepel zout
• 60 gram maïzena
• 750 milliliter volle melk
• 4 eierdooiers (van grote eieren)
• 30 gram boter
• 1 harde taartbodem (ø22,5 cm)
Werkwijze
• Meng de basterdsuiker, het zout en de maïzena in een pan met antiaanbaklaag. Klop de melk en de eierdooiers in een kom. Giet dit mengsel in de pan met het suikermengsel en roer tot alles goed gemengd is.
• Zet de pan op een middelhoog vuur en blijf roeren tot het mengsel begint te bubbelen en te binden (ca. 8-10 minuten). Heeft het mengsel de dikte van pudding gekregen, roer dan de boter erdoor tot die is gesmolten.
• Haal de pan van het vuur, giet het mengsel op de taartbodem en strijk de bovenkant glad.
• Laat de taart enkele uren afkoelen of snijd hem meteen in stukken (om hem net als Tempy, Catriona en Nora als warme puddingtaart te eten). Lekker met slagroom erop!
Natuurlijk is deze Ierse karameltaart perfect om op te smikkelen terwijl je Kleuren van waarheid leest!
Recept: © Kleuren van waarheid (Tamera Alexander)