Leesplezier

Dit zegt je boekensortering over jou

Je kunt de boeken in je boekenkast op allerlei manieren sorteren en als boekenwurm heb jij jouw enorme boekenverzameling vast ook op een bepaalde manier ingedeeld. Misschien heb je er nooit zo bij stilgestaan dat dat iets te betekenen heeft, maar dat is wel zo. Want… je boekensortering zegt vaak veel over je.

En dit zegt de sortering van je boeken over jou.

Alfabetische volgorde | Jij houdt van structuur. Al je boeken staan keurig in je boekenkast, op achter- of voornaam van de auteur of op titel gesorteerd van A tot Z. Een soort minibibliotheek, eigenlijk.
Verticale stapels | Jij bent een beetje dwars. Dus je boeken allemaal naast elkaar? Geen denken aan. Je stapelt ze lekker verticaal op. Is nog trendy ook, als je de experts op het gebied van interieurtrends moet geloven.
Op kleur | Jij bent een kleurrijk type. Daarom heb je jouw boeken op kleur gesorteerd. Daardoor is je kast een echte eyecatcher en – bonusvoordeel – word je altijd vrolijk als je ernaar kijkt.
Omgedraaid | Jij bent wars van alles wat naar traditie riekt. Je boeken zet je dan ook echt niet met de rug naar voren in je kast. Zó traditioneel. Nee, je draait ze om. Is weer eens wat anders dan anders.
Volgepropt | Jij bent een boekenwurm met te weinig kastruimte en propt elk nieuw boek gewoon waar er ook maar een gaatje is. Daardoor is je kast nogal rommelig, maar daar maal jij niet om. Liever te veel boeken en rommelig dan een kast met te weinig inhoud.
Op volgorde van binnenkomst | Jij bent van de chronologie. Je allereerste boeken staan links en je recentste aanwinsten rechts. Is makkelijk ook, want elke nieuwe uitgave kan gewoon achteraan aansluiten.
Op hoogte | Jij hebt een gelijkmatig karakter en vindt een kast waarin korte en lange boeken elkaar afwisselen niet om aan te zien. Daarom rangschik jij ze naar grootte. Een plank voor de joekels, een voor de kleintjes, enz.
Lukraak | Jij vindt systemen iets vreselijks en zet je boeken gewoon neer in je kast waar je zin hebt. Literatuur naast chicklits. Dwarsliggers naast atlassen. Paars naast groen. Hoe willekeuriger, hoe beter.
Op onderwerp | Jij bent van de inhoud. Dus geen alfabet of kleur als maatstaf voor jou, nee, sorteren per onderwerp it is. Dat is soms even denken, maar dat is het resultaat wel waard.

Hoe heb jij je boeken gesorteerd en klopt de beschrijving in jouw geval? Of houd jij nog een andere sortering aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.