Leeslievelings

Willemine Bunk

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Willemine Bunk.

Kolja (Arthur Japin)
Deze roman vertelt over Pjotr Tsjaikovski, die zich samen met zijn broer over de dove Kolja ontfermt. Vele jaren reizen ze met de jongen door Europa en bevrijden hem zo uit zijn isolement. Dan overlijdt de beroemde componist onverwacht. Over de ware toedracht van zijn dood wordt gezwegen, maar de stilte kent voor de dove Kolja geen geheimen… Waaraan en waarom is Tsjaikovski gestorven? Die vraag bekruipt je gedurende heel het verhaal, dat ondanks alle historische feiten die erin zijn verwerkt allesbehalve droge geschiedenis is. Het is vooral een stukje prachtige taal.

De bekeerlinge (Stefan Hertmans)
Mooie zinnen – en toegegeven, soms ook wel ingewikkelde taal – je vindt ze volop in deze roman, die erg indrukwekkend is. Het verhaal speelt zich af in het elfde-eeuwse Frankrijk en gaat over Hamoutal, een bekeerde Joodse vrouw die op zoek gaat naar haar kinderen, die haar tijdens een pogrom zijn afgenomen. Het is het begin van een duizelingwekkende tocht… Deze historische verhaallijn, die raakvlakken kent met de huidige vluchtelingencrisis, wordt afgewisseld met een hedendaagse, waarin de auteur dezelfde weg aflegt. Veel van de daarbij beschreven plekken in de Provence herkende ik, omdat wij er zelf vaak op vakantie gaan, en daardoor kon ik me alles levendig voorstellen.

Viktor (Judith Fanto)
In dit knap geschreven debuut verzet Geertje Rosenbaum zich tegen de angst en schaamte waarmee de Rosenbaums hun Joodse identiteit beleven. Wanneer houdt haar familie nu eens op met onderduiken? En waarom wordt Viktor, haar grootvaders broer, doodgezwegen? Als Geertje op onderzoek uitgaat, stuit ze op een onwaarschijnlijk familiegeheim… Dit oorlogsverhaal schetst treffend de worsteling van latere generaties met het oorlogsverleden van hun familie en hun zoektocht naar identiteit, en tegelijk laat het mooi zien wat de kracht van vriendschap en familie in tijden van nood is. Op mij heeft het diepe indruk gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.