Leeslievelings

Willeke Petersen

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Willeke Petersen.

Het meisje uit het verscholen dorp (Irma Joubert)
Dit verhaal begint ermee dat de vader van Mentje wordt opgepakt omdat hij Joden verbergt. Omdat er dan niemand meer is die voor Mentje zorgt, komt ze terecht in het Pas Op-kamp. Maar niet voor lang; als het kamp ontdekt dreigt te worden, wordt ze naar haar tante gebracht. Ook daar kan ze echter niet blijven, want na de bevrijding moet Mentje eveneens bij haar weg. Zal ze ooit ergens een thuis vinden? Het is een dikke pil, deze roman, maar ik had echt de neiging om ’m in één ruk uit te lezen – zo mooi is hij. Alleen al omdat Mentje zo identificeerbaar is.

Als de wereld in de oceaan valt (Charles Martin)
Als de hoofdpersoon van deze roman, Murphy Shepherd, een dierbare vriend verliest, onderneemt hij een reis om afscheid van hem te nemen. Maar dat plan wordt in de war geschopt door Summer, die op zoek is naar haar verdwenen tienerdochter. Murphy besluit haar te helpen en zo raken ze verwikkeld in de mensenhandel. Met alle gevolgen van dien. Dit meeslepend geschreven verhaal gaat over gebeurtenissen waarvan je je haast niet kunt voorstellen dat ze werkelijk plaatsvinden, maar die toch op waarheid berusten. Aangrijpend!

Als je nu blijft zwijgen (Kate Breslin)
In deze oorlogsroman ontkomt de Joodse Hadassah ternauwernood aan het vuurpeloton. Haar redder, de Duitse officier Arik von Schmidt, verwacht vervolgens dat zij als wederdienst voor hem komt werken in het doorgangskamp Theresienstadt. Daar ziet ze vele volksgenoten lijden en als ze de kans krijgt om iets voor hen te betekenen, vraagt ze zich af: zou God haar deze plek hebben gegeven om haar leven te wagen voor de toekomst van haar volk? Dit verhaal is een indrukwekkende parellelvertelling van de bijbelse geschiedenis over koningin Esther en bevat een prachtige lijn van liefde, verlies en verlossing. En het zet je aan het denken ook, want al lezende bekruipt je een vraag: wat zou jij doen als je in de positie van Hadassah – of koningin Esther – verkeerde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.