Leeslievelings

Tineke Duijster

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Tineke Duijster.

De dochter van de nazi (Louise Fein)
In deze oorlogsroman gaat het over Hetty Heinrich. Net als de rest van het gezin is ze een aanhanger van Hitler. Maar alles verandert wanneer ze verliefd wordt op Walter, want hij is Joods. Steeds meer begint Hetty vraagtekens te zetten bij alles wat haar is bijgebracht. Blijft ze trouw aan het naziregime of kiest ze voor de liefde? Dit prachtige, invoelbare verhaal geeft inzicht in hoe verwarrend de Tweede Wereldoorlog voor de mensen kon zijn en doordat het perspectief vanwaaruit je alles beziet anders is dan in de meeste andere oorlogsverhalen, boeit het zeer. Al met al een meeslepende, ontroerende pageturner over een verboden liefde tijdens het meedogenloze naziregime.

Een nieuw begin (Ellie Dean)
Deze roman vertelt over Sally en haar broertje Ernie, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Engelse Cliffhaven terechtkomen. Omdat niemand hen in huis wil nemen, dreigen ze gescheiden te worden of, nog erger, teruggestuurd te worden naar Londen. Maar dan neemt Peggy Reilly hen onder haar hoede. Dit mooi geschreven verhaal geeft een inkijkje in het leven van volwassenen en kinderen tijdens de strijd tegen Duitsland en de wetenschap dat veel van het beschrevene waargebeurd is, maakt het beladen. Maar het is niet alleen maar aangrijpend, het is eveneens hartverwarmend en soms zelfs vrolijk. Conclusie? Mooi!

De verloren kinderen (Diney Costeloe)
De jonge Rita en Rosie Stevens, de hoofdpersonen van deze roman, worden naar een weeshuis gestuurd als hun moeder gedwongen afstand van hen doet. Als het weeshuis vervolgens op hun beurt een groep kinderen naar Australië stuurt ‘om daar een nieuw leven op te bouwen’ maken Rita en Rosie deel uit van die groep en is er niets wat hun moeder kan doen om dat te voorkomen… Wat ze daar meemaken en de gevolgen ervan in hun volwassen leven, is schrijnend, maar ook heel knap onder woorden gebracht. Het is zo’n aangrijpend en ontroerend geschreven verhaal dat het je hart raakt en je erin meegezogen wordt. Echt een emotionele rollercoaster!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.