Leeslievelings

Sandra Harthoorn

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Sandra Harthoorn.

Mark en Mieke leren zwemmen (Els Stam)
Dit is een favoriet vanwege het jeugdsentiment dat er voor mij aan kleeft. Je leest over de zesjarige Mark en Mieke die op zwemles gaan. Vervolgens merken ze dat leren zwemmen echt wel moeilijk is en dat ze het niet een-twee-drie onder de knie hebben. Dat is best een tegenvaller, maar ze houden vol en dan… Als meisje heb ik dit boekje vaker gelezen dan ik kan tellen. Wat ik er zo aantrekkelijk aan vond? Misschien omdat wat wordt verteld zo herkenbaar was; zelf vond ik zwemmen namelijk ook best spannend vond. Maar het is ook gewoon een leuk verhaal.

Wimpers van de dageraad (Ine ten Broeke)
Dit verhaal vertelt over Irene Nijland die in een Zeeuwse stad gaat werken en daar in aanraking komt met een kunstenaar, Edu, op wie ze verliefd wordt. Irene is christelijk en Edu gaat beschadigd door het leven, wat hem cynisch heeft gemaakt. Soms is hij geweldig, andere keren het tegenovergestelde… De manier waarop Irene en Edu met elkaar omgaan – de gevoelens, emoties – is heel goed beschreven; je wordt meegenomen in alle worstelingen, twijfels die daar mee gepaard gaan. Ik las dit boek diverse keren!

Het water komt (Gerda van Wageningen)
In deze roman wordt aan de hand van de fictieve Mimi de Roode de ramp van 1953 en de gevolgen voor het dorp Ouwerkerk en omstreken beschreven. Zij woont op een boerderij vlak bij het dorp Nieuwerkerk op Schouwen-Duiveland. Er zijn nogal wat spanningen in haar familie, maar ze vindt troost en een warme vriendschap bij Antje Smit. Maar niet veel later steekt de storm op die alles zal veranderen… Dit verhaal, dat grotendeels op (onbekende)feiten is gebaseerd, heeft een bijzonder plekje in mijn hart. Vooral omdat ik als Zeeuwse gedurende mijn leven veel heb meegekregen over de Watersnoodramp. En het weet je te raken; eigenlijk is het precies zoals de auteur zelf op een van de eerste bladzijden van mijn exemplaar geschreven heeft: een boek met een lach en een traan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.