Leeslievelings

Rachel Eisen

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Rachel Eisen.

Het meisje uit het verscholen dorp (Irma Joubert)
De hoofdpersoon van deze roman, de jonge Mentje, verblijft sinds haar vader is opgepakt omdat ze onderduikers hebben schuilgehouden midden op de Veluwe in het Pas Op-kamp. Maandenlang blijft ze daar wonen, tot het te gevaarlijk voor haar wordt en Mentje naar Arnhem moet. Maar hoe lang zal het daar veilig zijn? Die Mentje… wat een moed toont zij in alles wat ze meemaakt. En daardoor ook: wat een verhaal. Zo mooi! De auteur, die zo prachtig kan schrijven, heeft een kunststukje geleverd!

De engelen van Elisabeth (Els Florijn)
Deze roman geeft een schokkend beeld van de psychiatrie, begin negentiende eeuw, en gaat over Elisabeth. Als kort na de geboorte ook haar tweede dochter sterft, wordt zij ondergebracht in een gesticht voor vrouwen. In deze liefdeloze omgeving waar sommige verzorgers ongestraft andere mensen laten lijden, probeert ze overeind te blijven en te hoop te houden, maar dat wordt steeds moeilijker… Het verhaal is zo geschreven dat het onder je huid gaat zitten en de beschrijving van Elisabeths gedachten en gevoelens en het verrassende einde maken dat ik deze titel zeker niet snel vergeet.

Mara (Lisette van de Heg)
Dit debuut is aangrijpend. Mara – haar naam betekent ‘bitterheid’ – over wie het gaat, is misbruikt en zwanger, daarom moet ze weg uit het dorp en wordt ze naar haar tante gestuurd om daar te bevallen. Daar kan ze buiten het zicht van roddelaars de zwangerschap volbrengen en leert ze dat er ook mensen zijn die het goed met haar voorhebben… Zoals de gevoelens van eenzaamheid, schuld en schaamte en het vinden van kracht om door te gaan onder woorden zijn gebracht… heel treffend; het maakte indruk op me. En het zorgde ervoor dat ik tijdens het lezen in het boek wilde kruipen en mijn armen om Mara heen slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.