Leeslievelings

Mirjam Kramer

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Mirjam Kramer.

Gods smokkelaar (Anne van der Bijl)
Eigenlijk lees ik nooit levensverhalen, maar dit boek kreeg ik onverwacht in handen en ik besloot er een begin in te maken… om vervolgens in één adem door te lezen tot de laatste letter – ik zat er helemaal in. Het gaat over Anne van der Bijl, de oprichter van Open Doors. Je leest hoe hij, door Gods stem te volgen, op de meest onverwachte plekken op aarde kwam en over de grote risico’s die hij nam om bijbels en bemoediging te brengen naar vervolgde christenen in gesloten gebieden. Wat me vooral raakte, is hoe wonderlijk God werkt als je op Hem vertrouwt, zoals veelvuldig bleek in het leven van Anne van der Bijl.

Amelie, het meisje dat er niet mocht zijn (Cathy Gohlke)
Deze oorlogsroman speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en vertelt over Kristine, die is getrouwd met SS-officier Gerhardt Schlick. Ze is bang dat haar man hun dove dochtertje Amelie, die hij als een smet op zijn Arische bloedlijn beschouwt, iets zal aandoen. Om dat te voorkomen neemt ze een wanhopig besluit om haar te redden… In dit verhaal draait het om Hitlers plan om alleen ‘perfecte’ mensen te creëren – de eugenetica. Een onbekend onderwerp en daardoor des te intrigerender. En spannend was het ook; ik zat aan de bladzijden gekluisterd.

De verborgen kinderen (Elizabeth Byler Younts)
De veertienjarige Brighton, een van de twee hoofdrolspelers, kent alleen het leven binnen de grauwe muren van gesticht Riverside. Ze is bevriend met de albinojongen Angel en samen besluiten ze te ontsnappen. Maar weglopen is één ding, voorbereid zijn op de buitenwereld is iets heel anders. Zonder geboorteakte en geld zijn ze overgeleverd aan de genade van vreemdelingen, die niet altijd het beste met hen voorhebben… Dit is het verhaal in notendop en echt, het is superinteressant om te lezen hoe het leven in een psychiatrische instelling vroeger, begin twintigste eeuw, was. Bovendien is het boeiend en mooi op papier gezet. Dat alles bij elkaar maakt dat je blijft lezen. Ik ben enthousiast over deze roman!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.