Leeslievelings

Marlies de Kloe

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Marlies de Kloe.

Beproefd geloof (D.M. Lloyd Jones)
De ondertitel van dit boek is ‘het uitzicht van Psalm 73’ en over deze psalm gaat het ook. Er wordt dieper ingegaan op de moeite en vragen van Asaf en het antwoord erop dat hij ontdekte: dat het ware geloof op de proef kan worden gesteld door strijd en zorgen en zo veel meer, maar er altijd sterker uit komt. Oftewel, en dat is de hoofdboodschap van dit boek: je kunt een beproeving veranderen in een bron van overwinning. Makkelijk leesbaar is het misschien niet, maar het biedt wel veel herkenning en bemoediging. Ik heb het er dan ook al vaak bij gepakt in moeilijke tijden en vind het een aanrader om te lezen.

Mijn leven liep anders (Kelli Stuart)
Deze op waarheid gebaseerde roman speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en op een plek die niet vaak voorkomt in oorlogsromans: Oekraïne. Hij vertelt door middel van wisselende perspectieven over Luda, Ivan, Maria en Frederick. Luda raakt ongewenst zwanger van een kind van de vijand. Ivan wordt ten onrechte aangezien voor een Jood. Maria wordt gedwongen om te werken in een Duits werkkamp. Frederick dient trots als SS’er zijn Führer. Hoe ieder van hen de oorlog beleeft, ontdek je in dit verhaal. Dat is aangrijpend, maar vooral heel boeiend; ik had echt moeite om te stoppen met lezen. Een titel om niet snel te vergeten.

Wapenzusjes (Lizzie Page)
Mairi en Elsie, de hoofdrolspelers van deze oorlogsroman, werken tijdens de Eerste Wereldoorlog als verpleegster in een noodhospitaal. Ondanks – of misschien wel dankzij – de levensgevaarlijke omstandigheden en hun onderlinge verschillen ontstaat er tussen de twee vrouwen een hechte band. Maar dan zorgt een ontdekking ervoor dat hun vriendschap steeds meer onder druk komt te staan… Dit verhaal is zo pakkend en beeldend geschreven dat ik er helemaal in werd meegenomen en alles wat er gebeurde – van de rekrutering van de vrouwen en de overtocht vanuit Engeland naar België tot het hartverscheurende werk midden in de frontlinie – voor me zag. Dit smaakt wat mij betreft naar meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.