Leeslievelings

Marieke Collignon

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Marieke Collignon.

Zondagskind en Zondagsleven (Judith Visser)
Deze titels zijn voor mij één favoriet! Jasmijn, de hoofdpersoon van beide goed geschreven verhalen, groeit op in een voor haar onbegrijpelijke en moeilijke wereld. Ze worstelt met dingen die anderen normaal lijken te vinden en vraagt zich af: Hoe kan het dat anderen wel weten hoe ze zich moeten gedragen? Dat mensen zich kunnen afsluiten voor alle prikkels, die ervoor zorgen dat haar hoofd implodeert? Uiteindelijk krijgt ze de diagnose autisme en daardoor vallen veel puzzelstukjes op hun plek, maar het leven blijft lastig. Dit tweeluik deed mij inzien dat ik niet de enige ben die de wereld anders ervaart. Echt een aanrader als je autisme hebt, of ermee bekend bent.

De pest (Albert Camus)
Dit verhaal neemt je mee naar een kuststadje dat in de greep is van een dodelijke ziekte: de pest. De slachtoffers sterven een snelle en vreselijke dood, en als gevolg van de quarantaine worden de andere inwoners geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. Je leest dus hoe de mensen in de tijd dat de pest rondwaarde, omgingen met deze ziekte, over quarantaines, gezinnen in isolatie en welke rol het geloof had in deze enorme crisis. Het heeft me enorm gegrepen, misschien wel extra omdat ik het las na de eerste grote lockdown in verband met COVID-19.

Dagen van zand (Aimée de Jong)
Deze graphic novel vertelt over de enorme zandstormen die tien jaar het leven van veel Amerikaanse gezinnen beïnvloedden, aan de hand van het verhaal van een jonge fotograaf die wordt gevraagd de zogenaamde Dust Bowl te documenteren en daarbij komt hij angstvallig dicht bij de ellende die de boeren aldaar meemaken: droogte, plagen en eindeloze zandstormen en het menselijk leed dat daar het gevolg van is… Het boek staat vol met prachtige tekeningen, maar het bevat ook documenten en echte foto’s uit de archieven van die streek. Dit boek deed me realiseren hoe goed we het hier hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.