Leeslievelings

Liesbeth Hagendoorn

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Liesbeth Hagendoorn.

Een keukenmeidenroman (Kathryn Stockett)
Dit prachtige, aangrijpende verhaal speelt zich af in het Mississippi van 1962 – de tijd van Martin Luther King en de Ku Klux Klan, toen racisme aan de orde van de dag was. Het gaat over de witte Skeeter, dochter van een plantage-eigenaar, die van plan is de getuigenissen van zwarte huishoudelijke hulpen die in witte huishoudens werken in een boek te verzamelen. Daarvoor wil ze zo veel mogelijk hulpen interviewen, en dat is niet zonder gevaar… Wat mij zo aansprak, was de moed van al deze vrouwen, zowel zwart als wit, en het geloof in God van de zwarte Aibileen. Ook de revolutionaire manier waarop Skeeter omgaat met de hulpen en de kloof tussen bwitlank en zwart overbrugt, maakte indruk op me.

Duizend schitterende zonnen (Khaled Hosseini)
In deze roman wordt Mariam door haar familie uitgehuwelijkt aan de veel oudere, wrede, op zichzelf gerichte, Rasheed. Tientallen jaren later trouwt de jonge Laila, gedwongen door omstandigheden, ook met hem. Eerst hebben de vrouwen een hekel aan elkaar, maar langzaam verandert hun relatie en er ontstaat een hechte band tussen hen. Dan vindt er echter iets verschrikkelijks plaats, waardoor Mariam een hartverscheurende beslissing moet nemen… Ik vind dit een prachtig, hartverwarmend verhaal en wat me vooral raakte, is de innerlijke verandering die Mariam ondergaat in haar leven, alsook haar enorme moed en veerkracht door al die jaren van lijden, mishandeling en wreedheid heen.

Haal de vroedvrouw (Jennifer Worth)
Dit boek bestaat uit de memoires van de auteur, die in de jaren vijftig als jonge vrouw in het Londense East End als verloskundige ging werken. Ze maakte van alles mee – grappige, maar ook moeilijke en verdrietige dingen. Haar beschrijving van de veelal erbarmelijke omstandigheden in de woonsituatie en de gezinnen van haar patiënten, de armoede, de positie van de vrouwen als moeders en echtgenotes, vind ik indrukwekkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.