Leeslievelings

Lieke den Hartog

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Lieke den Hartog.

In vrede thuisgekomen (Nelleke Wander)
Dit verhaal gaat over David, een Joodse onderduiker, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in contact komt met christenen, onder wie Maria. Ze hebben elkaar nodig en toch zijn er zo veel verschillen, waardoor er een kloof tussen hen bestaat, en de grote vraag van het boek is: kunnen ze de kloof overbruggen? In beide hoofdpersonen, David en Maria, speelt zich een strijd af en daardoor kom je erachter dat er in elk mens vragen, twijfels en strijd aanwezig zijn. Een prachtige, eenvoudige en meeslepende roman die je niet meer vergeet.

De puritein van de Hertenpolder (Jac. Overeem)
In dit boek wordt aan de hand van treffende beschrijvingen het boerenleven van vroeger geschetst. Je wordt meegenomen in het leven van Janus, een Veluwse jongen die boer wordt in een plaatsje midden in de Zuid-Hollandse polder, en Mia en op een gegeven moment ontstaat er een puur geloofsleven bij Janus. Daar kun je veel van opsteken en het doet je ook ontdekken hoeveel er van de natuur te leren is en hoe je werk en geloof kunt combineren. Ik vond vooral de dialogen heel goed; het is bijna alsof je getuige bent van de gesprekken tussen de personages. Al met al een intens verhaal dat luchtig wordt gehouden door alle dagelijkse dingen die gebeuren. Heerlijk voor op een vrije avond.

Als je verdwaalt (Marianne Witvliet)
Jip, de hoofdpersoon van dit verhaal, probeert na de dood van haar vader haar leven weer op te pakken. Ze heeft het gevoel de grip op haar leven te verliezen en worstelt met veel dingen, en doordat de relatie met haar moeder niet goed is, mist ze alle houvast… Door de meeslepende schrijfstijl word je helemaal meegenomen in de gedachten- en belevingswereld van Jip, waardoor je haar op het laatst goed hebt leren kennen. Een bijzonder pakkende roman waarvan je veel leert en waarin je blijft lezen; ik nam hem de hele dag door mee. En nog steeds moet ik er vaak aan terugdenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.