Leeslievelings

Julia van ’t Leven

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Julia van ’t Leven.

Joop ter Heul omnibus (Cissy van Marxveldt)
Dit is echt mijn leeslieveling! Je leest over de spontane Joop die samen met haar vriendinnen van de Jopopinoloukicoclub heel wat beleeft op school, maar ook met haar familie, en in het bijzonder haar zus Julie, maakt ze de nodige avonturen mee. En zelfs als ze ouder wordt – in de loop van de vijf delen die deze omnibus omvat, groeit ze op tot een volwassen vrouw en moeder ­– is haar leven allesbehalve saai… De taal die gebezigd wordt en lekker ouderwets is, vind ik geweldig. Maar dat geldt ook zeker voor de hoofdpersoon. Gewoonweg heerlijke verhalen die steeds opnieuw wilt lezen!

Kleine Dorrit (Charles Dickens)
Zodra ik een paar hoofdstukken van dit boek had gelezen, was ik verkocht. Het verhaal, dat stamt uit de negentiende eeuw, vertelt over een Amy Dorrit, een jonge vrouw wier vader ‘onterecht’ in een Londense gevangenis zit. En toegewijd als ze aan hem is, doet ze er alles aan om zijn leven beter te maken. Al lezende krijg je een beeld van rechtspraak en alle procedures daaromheen van destijds en zoals typisch is voor deze auteur, zijn de personages – ditmaal lopen ze uiteen van echte schurken tot nietsontziende geldeisers – uniek, met allemaal een ietwat raar trekje. Zeker het lezen waard!

De wereld gedeeld door twee (Stephen P. Kiernan)
Deze roman vertelt vanuit een originele invalshoek over een vrij onbekend stukje geschiedenis: de ontwikkeling van de eerste grote atoombom. Charlie Fish, de hoofdpersoon, werkt daar als wiskundige tijdens de Tweede Wereldoorlog aan mee, al heeft hij daar geen idee van. Ook zijn vriendin Brenda weet niet precies waar hij mee bezig is. Als ze daar op een gegeven moment achter komen, stort hun wereld in… Dit is een prachtig verhaal van liefde, moed en uiteindelijk ook hoop, en daarom hoort deze titel ook zeker op mijn lijstje leeslievelings.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.