Leeslievelings

Jiska Gelderman

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Jiska Gelderman.

Hildegard (Irma Joubert)
Dit verhaal begint in 1905, met de kleine Hildegard die moeten vluchten voor de Russen. Voor het eerst merkt ze hoe afschuwelijk oorlog is. Datzelfde ervaart ze als jaren later de Tweede Wereldoorlog zich aandient en zij en haar dochter op zichzelf aangewezen zijn. Elke nieuwe dag wordt getekend door verwoesting, honger en kou en ze slaagt er maar ternauwernood om hen in leven te houden. Dat alles brengt haar tot een moedig, maar levensveranderend besluit… Zoals de auteur historische feiten verweeft met fictie en tegelijk weet te boeien, ik vind het knap. Je vergeet tijdens het lezen alles om je heen en bevindt je in een andere wereld.

And the Band Played On… (Christopher Ward)
In dit boek volg je de jonge Jock Hume, die aan boord van de Titanic was toen de catastrofe plaatsvond. Als violist maakte hij deel uit van het orkest en moest hij tot het laatste moment blijven spelen. Daarnaast lees je wat voor impact de dood van deze jongeman en van de ramp in het algemeen heeft gehad en nog steeds heeft. De krantenknipsels die zijn toegevoegd om dat laatste te illustreren, doen je nog meer beseffen dat deze indrukwekkende geschiedenis niet verzonnen is, maar écht gebeurd is en zo veel levens geraakt heeft.

De schuilplaats (Corrie ten Boom)
In dit boek vertelt de auteur over haar leven en dan met name de jaren tijdens de Tweede Wereldoorlog waarin zij en haar familie vervolgde Joden in hun huis een schuilplaats boden en de verschrikkelijke tijd in het kamp Ravensbrück, die volgde toen ze werden verraden. Wat me van dit waargebeurde verhaal vooral bijblijf, is het bijzonder feit dat de moeilijkheden die ze meemaakte haar niet bij God vandaan dreven. Haar geloof werd er juist sterker van, omdat ze kracht putte uit Zijn Woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.