Leeslievelings

Janny den Besten

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Janny den Besten.

De eerste krokus (Laila Ibrahim)
Dit is een roman over slavernij en moederschap in de negentiende eeuw. Hij gaat over Lisbeth, die na haar geboorte wordt gevoed en verzorgd door slavin Mattie, die daarvoor bij haar eigen baby wordt weggehaald. Ondanks Matties verlangen naar haar eigen babyzoon koestert ze de kleine Lisbeth en die liefde is wederzijds, waardoor ze erg hecht worden. Pas jaren later, wanneer Lisbeth haar als getrouwde vrouw opzoekt, beseft ze wat Mattie voor haar gedaan heeft… Er is veel goeds te zeggen over dit verhaal, maar vooral de manier waarop de band tussen Mattie en Lisbeth is beschreven, vind ik erg mooi. Al met al een prachtig boek!

Wat niet gezegd werd (Amy Lynn Green)
Dit verhaal speelt zich af in 1944 en geeft een inkijkje in het leven in een Duits krijgsgevangenkamp in Amerika. Taalkundestudent Johanna, de hoofdpersoon, neemt een baan aan als vertaalster in dat kamp. Doordat ze de Duitse krijgsgevangenen werkelijk leert kennen, raakt ze verdeeld: moet ze zorgen voor een betere behandeling van deze soldaten of moet ze luisteren naar het oordeel van de vijandige gemeenschap waar ze deel van uitmaakt en daarnaar handelen? Deze roman is in briefvorm geschreven en daar moet je misschien even aan wennen, maar de brieven (en ook andere artikelen) zijn zo boeiend opgesteld dat je aandacht er algauw helemaal door gegrepen wordt. Erg interessant en mooi!

Hoopvol vrouw zijn (Astrid Bokhorst)
Dit boek laat zien hoe de Bijbel spreekt over mens-zijn en in het bijzonder over vrouw-zijn. Mooi is dat de auteur voortdurend dicht bij Gods Woord wil blijven en vandaaruit de thema’s ‘gezag’, ‘liefde’ en ‘gehoorzaamheid’ aan de orde stelt en je aan het denken zet over jouw plaats in Gods plan voor een hoopvolle toekomst. Zo wordt duidelijk: het gaat niet om onze eigen gedachten, die vaak gevormd zijn door de maatschappij om ons heen, maar hoe we ons leven vorm kunnen geven op die manier zoals God het van ons persoonlijk vraagt. Leerzaam en integer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.