Leeslievelings

Janneke Burger

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Janneke Burger.

Pleegkind (Claire Keegan)
Deze roman is slechts dun, maar wel heel prachtig. Het verhaal vertelt over een meisje dat enkele tientallen jaren terug één zomer lang ergens anders gaat wonen, bij tijdelijke pleegouders op een boerderij te midden van het Ierse platteland. Daar ontvangt ze zo veel zorg en warmte, heel anders dan wat ze gewend is, en tegelijk wordt duidelijk dat er ook verdriet is. En… dat het leven kwetsbaar is. Deze auteur schrijft verstillend en ingetogen, teder en aandachtsvol; je proeft zo veel liefde en genade in de woorden, en de observaties van het meisje zijn zo knap onder woorden gebracht. Een boek om langzaam te lezen en er nog eens bij te pakken.

Goedheid voor het oprapen (Margriet van der Kooi)
Op momenten dat het even niet zo makkelijk gaat – voor mij bijvoorbeeld de laatste maanden van 2023, door de oorlog in Israël en die in de Oekraïne, alles rond de klimaatcrisis en wat lasten uit het verleden die met me meedroeg – vergeet ik soms zomaar de goedheid van God. Dit boek reikt me die dan weer aan. Het richt je blik op de mooie dingen in de wereld en wijst je op de goedheid die om je heen voor het oprapen ligt. En zo helpt het je oog te blijven houden voor het licht in de duisternis. Ik vond dit enorm hoopvol en dacht vaak: zo wil ik leven! Ik ga het zeker nog eens lezen.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit (Bianca Toeps)
Dit is een boek van iemand die zelf autisme heeft. De auteur legt uit wat het betekent als je autisme hebt door te kijken wat de wetenschap zegt over autisme, maar eveneens door haar eigen verhaal te vertellen, waarbij ze noemt waar je als autist tegenaan loopt in het dagelijks leven. Daarnaast geeft ze niet-autistische mensen tips. En dat alles is vreselijk grappig – met zelfspot, en daar houd ik van – geschreven, herkenbaar ook. Bovendien is het ongelooflijk inzichtelijk en daarom soms confronterend om te lezen. Het was leerzaam voor mij, dit boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.