Leeslievelings

Henrieke Schouten

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Henrieke Schouten.

Bevrijd van je zelf (Tim Keller)
In dit boek verwoordt de auteur, die zo goed op een bijbelse manier over allerlei actuele kwesties kan schrijven, aan de hand van 1 Korinthe 3 hoe we nederig kunnen zijn. Hij benadrukt dat werkelijk nederig is degene die niet zichzelf haat of zichzelf liefheeft, maar zichzelf vergeet. Oftewel: minder aan jezelf denken en je geen oordeel vellen over jezelf. Het is God alleen Die ons beoordeelt. Alleen Zijn mening telt. Voor mij is deze boodschap tot grote steun geweest in een tijd waarin ik worstelde met mijn eigenwaarde en juist ook last had van hoogmoedige gedachten. Ik vond wat ik las een opluchting en herlees deze titel vaak.

Lila (Marilynne Robinson)
Deze roman, die vele prachtige volzinnen telt, gaat over een verwaarloosde en zwervende jonge vrouw, Lila, die de alleenstaande dominee John Ames ontmoet. Ze krijgen een relatie, waardoor Lila haar verleden onder ogen moet komen. En dat roept moeilijke vragen op: Wat maakt iemand tot een goed mens? En wat vermag de liefde? De gesprekken die worden gevoerd over de essentie van het geloof, zijn soms confronterend, maar vooral zo warm en liefdevol en afgezien daarvan is het verhaal heel ontroerend. Ik las deze roman dan ook vaak met tranen in mijn ogen en enkel als ik helemaal alleen was, zodat niets me afleidde.

Febe (Paula Gooder)
In het eerste deel van het boek vind je het verhaal van Febe, de jonge christin die Paulus aanbeveelt in Romeinen 16. Er is veel fantasie gebruikt om haar leven te beschrijven, maar je krijgt een idee van hoe ze haar rol in de christelijke kerk vervulde en wat een inspirerend voorbeeld is ze! Het tweede deel bestaat uit aantekeningen over de tijd van de vroege christenen in Rome, die veel lijkt op de onze tijd. Vooral als je erop let hoe de christenen zich destijds moesten wapenen tegen de invloeden van het heidense Romeinse Rijk en wij dat moeten tegen de invloeden van de tegenwoordige wereld. Bijzonder treffend en daarom leerzaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.