Leeslievelings

Helene Vos

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Helene Vos.

De buurtbarbecue (Gerjanne van Lagen)
In deze novelle krijgen de bewoners van de Kruizingastraat een uitnodiging voor de buurtbarbecue. Iedere buur, zoals Maaike en Joost, Lukas en Ellen, reageert daar vanwege zijn of haar omstandigheden anders op en maakt een eigen afweging: wel of niet gaan. Door wat je leest, word je erbij stilgezet dat achter iedere voordeur een verhaal schuilt en dat niets is wat het lijkt. Daarin schuilt een mooie les is: staar niet blind op het gras van de buren – dat is niet groener – maar tel je eigen grassprietjes.

Niemandsland (Guurtje Leguijt)
Deze indringende roman is gaat over de jonge Justus, die vanwege de dood van zijn moeder in de jeugdzorg terechtkomt. Hij voelt zich wanhopig en eenzaam, maar als hij geleidelijk aan ontdekt dat er mensen zijn die onvoorwaardelijk van hem houden, durft hij langzamerhand weer in liefde te gaan geloven… Het verhaal bepaalt je bij de jeugdzorg en wat de impact daarvan op een kind kan zijn, welke emoties dat oproept en wat dat losmaakt. En dat laatste heeft de auteur knap onder woorden gebracht, want gevoelens als eenzaamheid, onbegrip, maar ook vertrouwen en hoop komen zo puur en echt op je over. Dit boek kun je niet wegleggen voordat je het uit hebt!

Het meisje uit het verscholen dorp (Irma Joubert)
In deze roman vind je het aangrijpende oorlogsverhaal over Mentje, die na een angstige vlucht bij een geheim dorp in de bossen komt, waar tientallen Joodse mensen verborgen zitten. Maandenlang blijft ze daar wonen, tot het te gevaarlijk wordt en ze weer moet vluchten… Een groot deel van wat wordt verteld, is gebaseerd op wat er zich werkelijk heeft afgespeeld in het Verscholen Dorp; de auteur heeft zich merkbaar goed in de geschiedenis ervan verdiept. Dit Nederlandse tintje maakt dat het dichtbij komt – helemaal als je er weleens bent geweest – en daardoor des te meer aanspreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.