Leeslievelings

Hanneke van Rijn

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Hanneke van Rijn.

Sterrenkinderen (Clara Asscher)
Deze verhalenbundel beschrijft gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog door de ogen van Joodse kinderen. In het begin is er de trots over het dragen van de nieuwe ster, later wordt het grimmiger: Joden krijgen steeds meer restricties opgelegd, wat het leven zwaar en angstig maakt, en nog later worden ze weggevoerd naar concentratiekampen. Zo word je aan de hand van korte verhalen van de eerste oorlogsjaren meegenomen naar het einde van de oorlog. De schrijfstijl is bijzonder, wat er wordt verteld is ontroerend. Hoe vaker ik dit boek lees, hoe meer het me aangrijpt. Ik lees het nooit met droge ogen.

De verwisseling (Margaret Anderson)
Dit boek – officieel is het een jeugdboek, maar ook als volwassene kun je het goed lezen – speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Schotland. Daar ontmoeten twee meisjes elkaar op het station; de één staat op het punt om naar familie in Canada reizen, de ander zal worden geëvacueerd naar het platteland. Omdat ze beiden niet gelukkig zijn met hun bestemming, besluiten ze stiekem van plaats te ruilen en elkaars leven te leiden, met de afspraak na de oorlog terug te ruilen. Dit heeft voor beiden vergaande en niet te voorziene gevolgen… Een avontuurlijk en geheimzinnig verhaal vol onverwachte wendingen, met een heel mooi en leerzaam einde.

Tuinfluiter trilogie (Jos van Manen Pieters)
Eigenlijk houd ik niet zo van het genre familieroman, maar deze blijf ik toch steeds herlezen. Marion, de hoofdpersoon, wordt huishoudster bij een jong gezin, waarvan de moeder ongeneeslijk ziek is. Ze is op zoek naar haar levensbestemming en vindt die in een huwelijk met Reinier van Heerewaarden en als tweede moeder van zijn dochtertje. Samen krijgen ze nog vijf kinderen en met hun gezin beleven zij gelukkige jaren, maar ook zorgen en verdriet worden hun niet bespaard. Marions rotsvaste geloof in God en de vrijmoedige manier waarop dat wordt beleden en uitgedragen vormen de rode draad in haar leven en in dit verhaal, en dat maakt dat ik dit boek graag herlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.