Leeslievelings

Hanneke Stark

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Hanneke Stark.

Ronald-trilogie (Ali C. Drost)
Deze roman, die je van begin tot eind meesleept, gaat over Ronald; Hij leeft het liefst zonder God en gebod. Maar als hij een relatie krijgt met Rosalyn en later met Sasja, leert hij God kennen, en zo ontdekt hij wat ware liefde is. Wat ik er zo mooi aan vind, is dat grote levensvragen – de vraag naar het waarom van het lijden en de rol van God daarin – onomwonden in het verhaal terugkomen en de zoektocht naar echte vrede wordt goed geschetst. Een prachtig boek dat weliswaar eenvoudig is, maar meerdere rijke boodschappen bevat.

De laatste wagon (Bé Nijenhuis)
Deze roman wordt wel de mooiste van de auteur genoemd en ik ben het ermee eens. Hij draait om Tampy Burgerheem, die alleen op de wereld staat – verlaten door de mensen, maar ook door God. Ze hunkert naar liefde en is ontzettend kwetsbaar, en ze vraagt zich af: Heeft haar leven nog wel zin? Of rijdt de trein van God door zonder haar? Aanvankelijk vond ik het een moeilijk verhaal – ik was ook nog jong toen ik het voor het eerst las – maar toch sprak het aan. En na het lezen van de laatste bladzijde werd ineens alles duidelijk, want wat daar staat… daardoor krijgt de laatste wagon een diepe, rijke betekenis.

De schuilplaats (Corrie ten Boom)
Dit overbekende boek – en dat het zo bekend is, is helemaal terecht – vertelt de indrukwekkende levensgeschiedenis van Corrie en Betsie ten Boom. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen zij met gevaar voor eigen leven onderduikers in hun huis, maar ze werden verraden, met als gevolg dat ze in een concentratiekamp terechtkwamen. Een afschuwelijke gebeurtenis en toch, juist daar gebeurde iets moois, want de zussen begonnen de anderen in de barak over God te vertellen en dat bleef niet zonder uitwerking… Ontroerend, vond ik het om te lezen over Betsie, die wat het geloof betreft ieders meerdere was desondanks zo nederig bleef. En de boodschap die van verhaal uitgaat, raakt je: geloofsvertrouwen schittert juist in moeilijke omstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.