Leeslievelings

Gisette van Klompenburg

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Gisette van Klompenburg.

Het olifantenmeisje (Ellen Marie Wiseman)
Dit verhaal gaat over Lilly, een albinomeisje dat wordt verkocht aan het circus. Daar wordt ze de grootste act van het circus, maar lang duurt deze gelukkige tijd niet, want een tragische gebeurtenis maakt er een abrupt einde aan. Daarnaast gaat het over Julia, die na het overlijden van haar ouders thuiskomt en krantenartikelen over Lilly vindt. Ze gaat op onderzoek uit… Deze roman biedt een inkijkje in de harde wereld van het circus, zoals dat begin van de vorige eeuw was, en laat je onmogelijk onberoerd; zelf moest ik herhaaldelijk een traantje wegpinken.

Kind van de rivier (Irma Joubert)
Deze roman gaat over een bijwonersgezin in de tijd van de apartheid in Zuid-Afrika en, specifieker, over Pérsomi. Zij weet uit haar kansarme situatie te ontsnappen, als ze een beurs krijgt om naar school te gaan en later de universiteit. Zodra ze advocaat is, besluit ze haar volk te helpen, maar dat brengt haar in een moeilijke situatie… In dit verhaal, dat voortreffelijk is opgetekend door de auteur, zit heel wat geschiedenis verwerkt en dat, in combinatie met de romantiek en het Zuid-Afrikaanse sfeertje, maakt hem tot een absolute aanrader!

De Witte Roos (Amanda Barratt)
Over de Tweede Wereldoorlog lezen verveelt nooit en vooral deze op waarheid gebaseerde roman over de Duitse verzetsgroep de Witte Roos wist mij te boeien. Sophie Scholl, de hoofdpersoon, begint met andere studenten een verzetsgroep. Overdag studeren ze, ’s nachts verspreiden ze antinazipamfletten. Een tijdlang gaat het goed, maar dan komt de Gestapo hen op het spoor… Lezen hoe de dappere jongvolwassenen in dit verhaal hun leven op het spel zetten om hun vrijheid terug te krijgen, zonder dat ze zelf geweld gebruikten – het is indrukwekkend en raakt je. Een pageturner!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.