Leeslievelings

Gerdien Nijland

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Gerdien Nijland.

Kind van de rivier (Irma Joubert)
Deze auteur verstaat de kunst om vanuit het oogpunt van een opgroeiend kind te vertellen en historische feiten op natuurlijke wijze door een verhaal te verweven en van haar hele oeuvre is deze titel misschien wel de mooiste. Het verhaal gaat over Pérsomi. Ze is slim en wil wat bereiken in het leven, terwijl haar ouders arm, niet al te intelligent en moe van het leven zijn. En er is, zo merk je als lezer vrij snel, ook een geheim rond haar. Dat komt op een gegeven moment aan het licht en heeft drastische gevolgen voor Pérsomi’s geluk…

’n Zomerzotheid (Cissy van Marxveldt)
Deze roman – een oudje, hij stamt uit 1927 – gaat over Lenie, Mia, Ella, Dot en Pit, die met elkaar op vakantie zijn. Als ze op een dag aan het picknicken zijn, beweert Ella dat afkomst en standing zich nooit verloochenen en dat zij een man van adel altijd zal herkennen. Toevallig vangt ene jonkheer Robbert dit op en hij besluit de meiden een lesje te leren door zijn identiteit te verruilen met die van een van zijn vrienden: de onaantrekkelijke Gerrit Jan Loods. Dit zorgt voor veel hilariteit en misverstanden. Ik heb dit boek al meerdere keren gelezen en geniet er elke keer enorm van, vooral van het overdreven gedrag van Ella. Het bezorgt me dan ook altijd een grote glimlach.

Trots en vooroordeel (Jane Austen)
Een antiek juweeltje (uit 1813), dit verhaal, dat zich afspeelt op het Engelse platteland en gaat over de dochters van de familie Bennet. Voor hen is maar één ding belangrijk: trouwen met een rijke man. Wanneer Elizabeth, een van de dochters, Mr. Darcy ontmoet, kan ze hem niet uitstaan. Hij is arrogant en verwaand. Elizabeth is dan ook vastbesloten om een grote afkeer voor hem te gaan voelen, maar of dat gaat lukken? De personages zijn ontzettend goed beschreven, vind ik. En het verhaal heeft vaart, bevat humor en romantiek. Wat wil een mens nog meer? Wat mij betreft niets. Al heb ik deze roman al minstens zes keer gelezen, ik blijf ervan genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.