Leeslievelings

Evelien Baijense

Iedereen heeft zo zijn favoriete boeken(series) – echte leeslievelings. Dit zijn de drie leeslievelings van Evelien Baijense.

De danseres zonder benen (Clara Asscher Pinkhof)
Dit boek, een autobiografie, las ik in mijn tienertijd en zo op de drempel van volwassenheid maakte het diepe indruk op mij. Het vertelt over Clara Asscher Pinkhof als onschuldig kind, verloofde, rabbijnsvrouw, moeder, jonge weduwe, opvoeder, concentratiekampgevangene, holocaustoverlevende, kibboetsbewoner en zeer sterke vrouw. En wat raakt, is hoe ze in al deze gedaanten steeds weer het leven en lijden onder ogen komt en volhardend en hoopvol blijft. Een leerzaam en ontroerend boek!

Dood van een non (Maria M. Rosseels)
De aan een rolstoel gebonden Sabine Arnauld, de hoofdpersoon van deze roman, vraagt God als tiener om genezing, met de belofte dat ze het klooster in zal gaan als Hij haar gebed verhoort. Ze geneest en al houdt ze zich in eerste instantie niet aan haar belofte, ze komt uiteindelijk toch in het klooster terecht, om het vervolgens later weer te verlaten. In de jaren die volgen, worstelt ze met haar geloof in God – tot aan haar dood toe. Dit verhaal behandelt diverse universele kwesties, die hecht verbonden zijn aan het christelijk geloof: de vraag naar het lijden, het bestaan van God, de wereldreligies, de zin van het aardse bestaan, de waardering van het lichaam. Het spreekt mij aan omdat de personages niet perfect zijn, maar in een gebroken wereld tasten naar het goede.

Gilead (Marilynne Robinson)
Je voelt je hartslag omlaaggaan en je adem vertragen bij het lezen van dit boek. Het gaat over de zesenzeventigjarige John Ames, die in 1956 te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft. In deze sfeer van eindigheid besluit hij een brief te schrijven aan zijn zeven jaar oude zoon. Vanaf het platteland van Iowa vertelt hij hem over diens voorvaderen; over hoe het voelt een baby te dopen; over zijn liefde voor baseball en natuur. Zowel de beeldende taal als de inhoud van de brieven is prachtig. Zeer de moeite van het lezen waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *.